2019. július 21., Dániel, Daniella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Élet is lehet egyes vízbolygókon

A jelenleg ismert vízbolygók néhány száztól több ezer fényévre vannak a Földtől. Az új bolygók felfedezésének üteme a folyamatosan fejlődő távcsöveknek köszönhetően egyre csak gyorsul. A csillagászok szerint nem kizárt, hogy idővel olyan bolygóra bukkanunk, amelyen élet is lehetséges. 

A legtöbb bolygó, amely tartalmaz vizet, túl meleg ahhoz, hogy élni lehessen rajta, de a csillagoktól távolabbiak egy részét sűrűbb óceán alkothatja, és ott élet is lehet

 – közölte Molnár László csillagász az M1 aktuális csatorna műsorában kedden.

Mint mondta, a sok vizet tartalmazó bolygók hőmérséklete néhány száz és nulla Celsius-fok között van, de a csillagokhoz legközelebb talált bolygókon akár több ezer fok is lehet.


Fotó: pixabay.com

A jelenleg ismert vízbolygók néhány száztól több ezer fényévre vannak a Földtől, jelentőségük leginkább az, hogy az új információkkal kontextusba helyezzék a saját Naprendszerünket – tette hozzá.

Ahhoz, hogy megtudják, hogy egy bolygó tartalmaz-e vizet, meg kell mérni, hogy mekkora és milyen nehéz a bolygó. Ezután ki lehet számolni a sűrűségét, és ha gyanús, akkor a csillagászok távcsövekkel figyelik és modellezik azokat – mutatott rá a csillagász. Kitért arra is, hogy 1990 óta folyamatosan gyorsul az új bolygók felfedezésének üteme. Ennek az is az oka, hogy új, egyre fejlettebb távcsövekkel dolgoznak.

Neked ajánljuk
Mit rejt a grönlandi jégtakaró? Kiderült, miért melegszik az óceán vize Napfogyatkozás közben készített képeket a Földről a Hold körül keringő kínai műhold (képgaléria) A madarak sincsenek biztonságban a műanyagtól Egyre fontosabb a környezetvédelem a légi utasok számára
Tovább a forrásra: kisalfold.hu
Vissza
Hírfolyam