2021. december 2., Melinda, Vivien
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Élet is lehet egyes vízbolygókon

A jelenleg ismert vízbolygók néhány száztól több ezer fényévre vannak a Földtől. Az új bolygók felfedezésének üteme a folyamatosan fejlődő távcsöveknek köszönhetően egyre csak gyorsul. A csillagászok szerint nem kizárt, hogy idővel olyan bolygóra bukkanunk, amelyen élet is lehetséges. 

A legtöbb bolygó, amely tartalmaz vizet, túl meleg ahhoz, hogy élni lehessen rajta, de a csillagoktól távolabbiak egy részét sűrűbb óceán alkothatja, és ott élet is lehet

 – közölte Molnár László csillagász az M1 aktuális csatorna műsorában kedden.

Mint mondta, a sok vizet tartalmazó bolygók hőmérséklete néhány száz és nulla Celsius-fok között van, de a csillagokhoz legközelebb talált bolygókon akár több ezer fok is lehet.


Fotó: pixabay.com

A jelenleg ismert vízbolygók néhány száztól több ezer fényévre vannak a Földtől, jelentőségük leginkább az, hogy az új információkkal kontextusba helyezzék a saját Naprendszerünket – tette hozzá.

Ahhoz, hogy megtudják, hogy egy bolygó tartalmaz-e vizet, meg kell mérni, hogy mekkora és milyen nehéz a bolygó. Ezután ki lehet számolni a sűrűségét, és ha gyanús, akkor a csillagászok távcsövekkel figyelik és modellezik azokat – mutatott rá a csillagász. Kitért arra is, hogy 1990 óta folyamatosan gyorsul az új bolygók felfedezésének üteme. Ennek az is az oka, hogy új, egyre fejlettebb távcsövekkel dolgoznak.

Neked ajánljuk
Izgalmas keletkezésű barlangra bukkantak Mátraverebély-Szentkúton Rendkívül népszerű a Hulladékvadász alkalmazás Lyon fenntarthatósági megfontolásokból betiltja a vendéglátóhelyek teraszainak fűtését Komolyabban kéne vennünk a tengeri műanyagszállítás kockázatait Három évig tervezték a szélesszájú orrszarvúk költöztetését
Tovább a forrásra: kisalfold.hu
Vissza
Hírfolyam