2020. szeptember 29., Mihály
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Nagyobb veszélyben van az északi-sarki jégtakaró, mint gondoltuk

Az Arktiszról eddig is aggasztó hírek érkeztek: a jégtömbök széttöredeznek, furcsa tavak jelennek meg a felszínen, és még a víz kémiai összetétele is változik. Egy újabb kutatás alapján ráadásul rengeteg meleg víz gyűlik össze a Jeges-tenger alatt, ami egyre inkább benyomul az Északi-sark szívébe. A jelenség azzal fenyeget, hogy elolvasztja a sarki jégtakaró nagy részét.

„Jelentős mértékű óceáni melegedést dokumentáltunk a Jeges-tenger egyik fő medencéjében, a Kanadai-medencében” – írta a kiadott sajtóközleményben Mary-Louise Timmermans, a Yale Egyetem oceanográfusa. Timmermans és kutatócsoportja a Kanadai-medence hőmérsékleti adatait vizsgálta 30 évre visszamenőleg, és azt figyelte meg, hogy a víz legmelegebb részének hőmérséklete 1987 és 2017 között megduplázódott.

Az Alaszka északi részén található medence óceáni vize a régióba ömlő hideg édesvízzel keveredik, így a hűvösebb felszíni vízréteg alatt meleg sós víztömeg esik csapdába.

Töredezett jégtakaró a Kanada-medence felszínén Fotó: NASA

„Jelen pillanatban ez a hő a felszíni réteg alatt rejtőzik, de ha keveredik a hidegebb vízzel, az így létrejövő víztömeg eléggé meleggé válik ahhoz, hogy megolvassza a régió jégtakarójának nagy részét” – mondta Timmermans.

Napvilágnál sötétebb a kép

A kutatók szerint a hőmérsékletnövekedés okozója a Jeges-tenger egyik peremtengerén, a Csukcs-tengernél lejátszódó jégolvadás fokozódása, amelynek eredményeképpen egyre nagyobbá válik a napsütésnek kitett nyílt vízfelület.

A napsugárzás által felmelegített víztömeget az arktiszi szelek szállítják északra, a Kanadai-medence felé. Itt a hidegebb felszíni víz alá bukva tovább emeli a mélyben rekedt víz hőmérsékletét, egyfajta időzített bombává változtatva azt.

Csalóka fény az alagút végén Fotó: U.S. Geological Survey/flickr.com

Habár a tudósok nem gondolják, hogy a katasztrófa rövid időn belül bekövetkezne, megvan az esélye annak, hogy az erős szelek összekeverjék a vízrétegeket, de az sem kizárható, hogy a sótartalom változása lesz az, ami a melegebb víztömeget felfelé nyomja. Egy biztos, mindkét eset az arktiszi jég megolvadásához fog vezetni – arra, hogy ez mikor következik be, csak a további vizsgálatok adhatnak választ.

Neked ajánljuk
Levált egy hatalmas tömb az Északi-sarkvidék legnagyobb selfjegéből Robbant a metángáz, megnyílt a „pokol kapuja” Oroszországban A városi vadvilág alkalmazkodott az ember életmódjához Brüsszeli vita az agrárium miatt a klímastratégia kapcsán Óriási delfinmentés történt Ausztráliától délre (videókkal)
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam