2021. december 4., Barbara, Borbála
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Szombathelyt is megvédenék a klímaváltozás következményeitől

Egyre gyakrabban okoz gondot a hirtelen lezúduló nagy mennyiségű csapadék. Szombathelyen egyebek mellett ezért döntöttek úgy, hogy egy hatalmas víztározót építenek a város és a környező települések védelmében. 

„A globális felmelegedés követ­keztében tapasztalható szélsőséges időjárási körülmények indokolttá teszik Szombathely és a környező területek védelmében a dozmati árvízcsúcs-csökkentő tá­rozó megépítését. A projekt legfőbb célja a megyeszékhely és a környező települések – Bucsu, Dozmat, Torony, Sé – árvízi biztonságának megteremtése” – mondta a vaol.hu-nak Gaál Róbert, a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság igazgatója.

A dozmati tározó megépítésével, az Arany-patak mederrendezésével és a már megépült lukácsházi tározó összehangolt működtetésével válik teljes körűvé Szombathely és a környező települések árvízi védettsége. 

A dozmati árvízcsúcs-csökkentő tározó helyszínrajza Fotó: OVF

„Az árvízcsúcs-csökkentő tározók üzemeltetésével a létesítmények alatti lakott területeket és termőföldeket sújtó vízkárok megelőzhetők, csökkenthetők, ezáltal nő a lakosság árvízi biztonsága, és olyan komplex fejlesztések valósíthatók meg, amelyek elősegítik a gazdaság, az idegenforgalom fellendülését, az érintett települések további fejlődését” – emelte ki Gaál Róbert.

A dozmati víztározó 2,36 milliárd forintos uniós támogatással várhatóan jövő nyárra készül el. 

Neked ajánljuk
Bolívia hegyi területein a változó csapadékmintázat súlyosbítja az UV-sugárzást A klímacsúcs emlékére gleccsert neveznek el Glasgow-ról A szőlőtermesztés fajtahasználata a klímaváltozás közepette Vetlényi Alma új kollekciója ha lehet, még zöldebb Katie Patrick: Hogyan mentsük meg a világot
Tovább a forrásra: vaol.hu
Vissza
Hírfolyam