2018. szeptember 19., Vilhelmina
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter Időjárás

Szombathelyt is megvédenék a klímaváltozás következményeitől

Egyre gyakrabban okoz gondot a hirtelen lezúduló nagy mennyiségű csapadék. Szombathelyen egyebek mellett ezért döntöttek úgy, hogy egy hatalmas víztározót építenek a város és a környező települések védelmében. 

„A globális felmelegedés követ­keztében tapasztalható szélsőséges időjárási körülmények indokolttá teszik Szombathely és a környező területek védelmében a dozmati árvízcsúcs-csökkentő tá­rozó megépítését. A projekt legfőbb célja a megyeszékhely és a környező települések – Bucsu, Dozmat, Torony, Sé – árvízi biztonságának megteremtése” – mondta a vaol.hu-nak Gaál Róbert, a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság igazgatója.

A dozmati tározó megépítésével, az Arany-patak mederrendezésével és a már megépült lukácsházi tározó összehangolt működtetésével válik teljes körűvé Szombathely és a környező települések árvízi védettsége. 

A dozmati árvízcsúcs-csökkentő tározó helyszínrajza Fotó: OVF

„Az árvízcsúcs-csökkentő tározók üzemeltetésével a létesítmények alatti lakott területeket és termőföldeket sújtó vízkárok megelőzhetők, csökkenthetők, ezáltal nő a lakosság árvízi biztonsága, és olyan komplex fejlesztések valósíthatók meg, amelyek elősegítik a gazdaság, az idegenforgalom fellendülését, az érintett települések további fejlődését” – emelte ki Gaál Róbert.

A dozmati víztározó 2,36 milliárd forintos uniós támogatással várhatóan jövő nyárra készül el. 

Neked ajánljuk
Kaktusz mint víztározó? Víz nélkül nincs jövőnk Naperőművel és víztározóval bővült egy nyíregyházi gimnázium Szigetközi csodák kirándulóknak Kertészkedés a tenger alatt (videóval)
Tovább a forrásra: vaol.hu
Vissza
Hírfolyam