2019. október 17., Hedvig
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Csapadékvíz-tárolóval együtt kellene építeni a házakat

Országosan égető feladat a csapadékvíz-tárolás rendszerének a kiépítése – hívta fel a figyelmet az InfoRádiónak Láng István, az OVF megbízott főigazgatója, aki szerint vízgazdálkodás szempontjából kiemelten fontos lenne, hogy az új házak csak csapadékvíz-tárolóval együtt épülhessenek. 

„Elindult egy nagyon erős lakossági szemléletformálás, de nem túl hatékony; inkább a lakosságot kellene támogatni, hogy ha az illető otthon szeretne esővizet tárolni, vagy visszatartani a csapadékvizet, akkor kapjon hozzá eszközöket” – mondta Láng István, az Országos Vízügyi Főigazgatóság megbízott főigazgatója.

„Az engedélyt úgy kapja meg az új házhoz, hogy az esővizet visszatartja. A beruházás költségei nem nagy költségek, de mivel kötelezettség-előírásra kerül, ez hatalmasat segítene a vízgazdálkodáson” – magyarázta a szakember, aki kitért arra is, hogy mindehhez állami szabályozásra lenne szükség. 

A klímaváltozás szélsőséges hatásai településszinten fognak megjelenni

– emelte ki a megbízott főigazgató, hozzátéve: „Ha a szabályozásokkal elérjük, hogy az eső bekerül egy tartályba, nem egyből terheli a közműhálózatot, hanem később ki lehet engedni, vagy mezőgazdasági célokra, öntözésre el lehet használni, és visszaszivárog a talajba, ezzel gyakorlatilag megoldjuk azt a tározóképességet, amelyet a település a lebetonozott felületekkel, a házakkal elvett attól a területtől. Ezt egyéni és önkormányzati szinten lehet szabályozni megfelelő támogatásokkal, államilag nagyon nehéz.”

Csapadékvíz-tároló nélkül ne épülhessenek új házak a vízügyi főigazgatóság vezetője szerint Fotó: MTI/Varga György

Mission impossible?

Láng István felhívta a figyelmet arra is, hogy a csapadékintenzitás valószínűleg nő a klímaváltozás hatására. „Ehhez van egy elvezető rendszerünk a föld alatt, de a csatornarendszer kicserélése egy budapesti főváros szintjén gyakorlatilag mission impossible” – fogalmazott. 

Hozzátette azt is, hogy ha a csatornázást nem lehet megoldani, akkor tározni kell a vizet. Szerinte ki kell jelölni tározókat tetőkön, tető alatt, köztéren. Ebbe a rendszerbe késleltetetten kell a vizet beengedni, hogy kiegyenlítődjön. Láng István szerint megvalósítható ez az elképzelés, hiszen vannak olyan európai városok, ahol közterek alatt lévő medencékbe bevezetik a csapadékvizet, és onnan használják fel később, vagy késleltetve engedik be a csatornaelvezető rendszerbe.

Neked ajánljuk
Már legalább 120 halálos áldozata van az indiai monszunnak Több mint 1600 halálos áldozatot követelt az idei monszun Víz alatt van Spanyolország délkeleti része Az űrt is teleszemeteltük Éltető erőforrás a víz – Öt vidéki városban startol a Nemzeti Fotótár kiállítás (videóval)
Tovább a forrásra: infostart.hu
Vissza
Hírfolyam