2021. március 9., Fanni, Franciska
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Csapadékvíz-tárolóval együtt kellene építeni a házakat

Országosan égető feladat a csapadékvíz-tárolás rendszerének a kiépítése – hívta fel a figyelmet az InfoRádiónak Láng István, az OVF megbízott főigazgatója, aki szerint vízgazdálkodás szempontjából kiemelten fontos lenne, hogy az új házak csak csapadékvíz-tárolóval együtt épülhessenek. 

„Elindult egy nagyon erős lakossági szemléletformálás, de nem túl hatékony; inkább a lakosságot kellene támogatni, hogy ha az illető otthon szeretne esővizet tárolni, vagy visszatartani a csapadékvizet, akkor kapjon hozzá eszközöket” – mondta Láng István, az Országos Vízügyi Főigazgatóság megbízott főigazgatója.

„Az engedélyt úgy kapja meg az új házhoz, hogy az esővizet visszatartja. A beruházás költségei nem nagy költségek, de mivel kötelezettség-előírásra kerül, ez hatalmasat segítene a vízgazdálkodáson” – magyarázta a szakember, aki kitért arra is, hogy mindehhez állami szabályozásra lenne szükség. 

A klímaváltozás szélsőséges hatásai településszinten fognak megjelenni

– emelte ki a megbízott főigazgató, hozzátéve: „Ha a szabályozásokkal elérjük, hogy az eső bekerül egy tartályba, nem egyből terheli a közműhálózatot, hanem később ki lehet engedni, vagy mezőgazdasági célokra, öntözésre el lehet használni, és visszaszivárog a talajba, ezzel gyakorlatilag megoldjuk azt a tározóképességet, amelyet a település a lebetonozott felületekkel, a házakkal elvett attól a területtől. Ezt egyéni és önkormányzati szinten lehet szabályozni megfelelő támogatásokkal, államilag nagyon nehéz.”

Csapadékvíz-tároló nélkül ne épülhessenek új házak a vízügyi főigazgatóság vezetője szerint Fotó: MTI/Varga György

Mission impossible?

Láng István felhívta a figyelmet arra is, hogy a csapadékintenzitás valószínűleg nő a klímaváltozás hatására. „Ehhez van egy elvezető rendszerünk a föld alatt, de a csatornarendszer kicserélése egy budapesti főváros szintjén gyakorlatilag mission impossible” – fogalmazott. 

Hozzátette azt is, hogy ha a csatornázást nem lehet megoldani, akkor tározni kell a vizet. Szerinte ki kell jelölni tározókat tetőkön, tető alatt, köztéren. Ebbe a rendszerbe késleltetetten kell a vizet beengedni, hogy kiegyenlítődjön. Láng István szerint megvalósítható ez az elképzelés, hiszen vannak olyan európai városok, ahol közterek alatt lévő medencékbe bevezetik a csapadékvizet, és onnan használják fel később, vagy késleltetve engedik be a csatornaelvezető rendszerbe.

Neked ajánljuk
Valósággá válhatnak a Holnapután című katasztrófafilm képsorai? A klímaváltozás okozhatta az emberéleteket követelő gleccserszakadást Az utóbbi évek extrém időjárása a legrosszabb klímaforgatókönyvek nyitánya lehet Poliloop: egy magyar startup a világhírnév kapujában Az elmúlt két évben több mint 3000 tonna szeméttől tisztult meg Debrecen
Tovább a forrásra: infostart.hu
Vissza
Hírfolyam