2019. szeptember 17., Zsófia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Szűkületek felszámolásával segítik az árvizek levonulását a Közép-Tiszán

11 kilométer hosszon védőtöltéseket helyeztek el a Tisza középső szakaszán, hogy megerősítsék a gát mögött lakók árvízi biztonságát. Az Európai Unió és a magyar költségvetés 16,1 milliárd forintos támogatásával megvalósult beruházás 15 települést érintett.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság és a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság alkotta konzorcium  MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a Tisza vízszállító képességének javítása a szolnoki vasúti híd és a Kisköre közötti szakaszon a Környezeti és Energetikai Hatékonysági Operatív Program (KEHOP) keretében valósult meg a Vásárhelyi-terv továbbfejlesztése projekt szellemében, így az eddiginél szabadabb utat engednek az áradó víztömeg lefolyásának.

Töltésáthelyezésekkel megszüntették a hullámtéri szűkületeket, elbontották az övzátonyokat, eltávolították az árvizek levonulását lassító tereptárgyakat és az elburjánzott növényzetet.

A Tisza középső szakaszát érintő beruházásnak köszönhetően nagyobb biztonságban lehetnek a gát mögött lakók Fotó: Pixabay

A fejlesztés 15 települést érintett: Besenyszögöt, Csataszögöt, Fegyverneket, Kiskörét, Kőtelket, Nagykörűt, Pélyt, Szajolt, Szolnokot, Tiszabőt, Tiszaburát, Tiszapüspökit, Tiszaroffot, Tiszasülyt és Törökszentmiklóst.

Az árvízvédelmi fővédvonalak áthelyezése négy helyszínen történt meg. Így új földművek épültek a Tisza jobb partján Szórópuszta és Doba között 3660 méter hosszon, Nagykörű közelében 2130 méteren, a Tisza bal partján pedig Szajolnál 360 méteren és Óballánál 4800 méter hosszon. 

A projekt keretében folytatódnak az árvizek levonulását segítő és a természetvédelmi vízpótlást szolgáló beavatkozások.

Neked ajánljuk
Fókuszban a víziközműrendszerek korszerűsítése Tájfun pusztít Japánban Még hogy egy embert nem sokat tehet... Ideje sportot csinálni a megújuló energiából A nukleáris energiára is szükség van a klímavédelmi célok eléréséhez
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam