2019. július 24., Kincső, Kinga
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Robbanhat a Közel-Kelet az ivóvízhiány miatt

Egyre súlyosabb következményekkel jár az ivóvízhiány a Közel-Keleten: miközben 50 fokot mutatnak a hőmérők, a tiltakozások halálos áldozatokat követelnek Dél-Irakban és Dél-Iránban. Pakisztán pedig a jelenlegi trendek fennmaradása esetén 2025-ig teljesen kiszáradhat.

Bászrában már hosszabb ideje izzik az elégedetlenség parazsa: a régió az iraki olajtermelés 80 százalékáért felel, a fiataloknak nincs elegendő munkahely, a közszolgáltatások színvonala pedig csapnivaló. Mindenekelőtt azonban akut hiány mutatkozik egészséges ivóvízből, a csapból barna, sáros, sós lé folyik.

A térségben az elmúlt hónapokban 30 000 embert kellett ellátni a kórházakban bakteriális fertőzés miatt,

de közülük sokan a kórház padlóján fekszenek ellátatlanul kapacitáshiány miatt. Átlagosan napi 10 órás áramszünetek vannak, miközben a példátlan hőhullám miatt gyakran 50 fok közelébe kúszik a higanyszál. 

Zavargások Bászrában  Fotó: MTI/EPAMurtadzsaja Latíf

Egészségügyi hivatalnokok szerint küszöbön áll egy kolerajárvány kitörése.

Miközben Irán a globális édesvízkészletek csupán 0,3 százalékával rendelkezik, lakossága a világ népességének 1 százalékát adja. Nem véletlen, hogy az ilyen szintű sérülékenységre felfigyeltek már az amerikai katonai tervezők is – a jelentésről itt írtunk bővebben. 

Pakisztán teljes területe fölött is már ott lóg Damoklész kardja. Az ENSZ Fejlesztési Programja és a Pakisztáni Vízügyi Tanács közös jelentése szerint a jelenlegi trendek fennmaradása esetén az ország 2025-ig teljesen kiszáradhat.

Neked ajánljuk
Napenergia-termelés és víztisztítás: miért ne lehetne egyszerre a kettőt? A rémhírekkel ellentétben nem szennyezett a kalocsai csapvíz Jobban kellene vigyáznunk a vízre A szénadó lehet a klímaválság ellenszere? Üzenet a jövőnek
Tovább a forrásra: privatbankar.hu
Vissza
Hírfolyam