2018. szeptember 22., Móric
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter Időjárás

Egészségesebb étrend, kevesebb vízfelhasználás?

Ha egészségesebb, több gyümölcsöt és zöldséget tartalmazó étrendre térnénk át, akkor akár 55 százalékkal is csökkenhetne a vízlábnyomunk – derült ki az Európai Bizottság Joint Research Center kutatóintézetének legújabb kutatásából. 

Az élelmiszer-fogyasztás miatti vízfogyasztás naponta fejenként 2757 liter Nagy-Britanniában, 2929 Németországban és 3861 Franciaországban. Aki egészségesebb, húsevő étrendre vált, 11-35 százalékkal csökkentheti az élelmiszerek miatti vízfelhasználást. Aki a húst elhagyja, és helyette halat eszik, az állati zsírok helyett növényi olajat használ, az 33-35 százalékkal mérsékli a vízfogyasztást, aki pedig egyáltalán nem eszik húst, és egészséges vegetáriánus étrendet követ, az 35-55 százalékkal mérsékli a vízlábnyomot.

A világ édesvízkészletei ma is szűkösek, azonban a népesség növekedésével és a klímaváltozással a probléma még súlyosabbá válhat.

A lakossági víztakarékosság módjai (gyorsabb zuhanyozás vagy a vízcsap elzárása fogmosás közben) közismertek, kevesebbet tudni azonban arról, hogy mennyi víz folyik el az élelmiszer előállítása közben. Az állattenyésztés nagyon vízigényes, az olajok, zsiradékok és a cukor gyártása is, azonban a gyümölcs- és zöldségtermesztéshez lényegesen kevesebb vízre van szükség.

Egészségesebb étrend, kevesebb vízfelhasználás? Fotó:Pixabay

„Egyes országokban a fejenként napi 3000-4000 liter élelmiszeripari vízfelhasználás hatalmas szám, ha az otthoni közvetlen vízfogyasztással vetjük össze” – mutatott rá Vanham, az Európai Bizottság Joint Research Center (JRC) kutatóintézetének munkatársa.

A Nature Sustainability című tudományos lapban publikált tanulmányból kiderült, hogy az európaiak túl sok húst, cukrot és zsírt fogyasztanak, és nem esznek elég gyümölcsöt, zöldséget.

A kutatás során vizsgálták az élelmiszer előállításához szükséges vízmennyiséget, alapul véve a jelenlegi és az ajánlott egészséges étrendek összetételét. Elismerték, hogy nem elég arra ösztönözni az embereket, hogy változtassanak az étrendjükön, szükség van egy sor olyan intézkedésre is, mint az egészségtelen élelmiszerek adójának emelése vagy a tájékoztatás javítása a termékek címkéin.

Neked ajánljuk
Most már biztos: gejzírek vannak a Jupiter holdján Bolygónk titkos kincsestára? Víz lehet a földkéreg mélyén A Bayer felvásárolta a GMO-termékeket gyártó Monsantót Őszi sportok: nincs kifogás! Baj lehet az ivóvízzel: tömeges megbetegedés történt Heves megyében
Tovább a forrásra: medicalonline.hu
Vissza
Hírfolyam