2020. július 2., Ottó
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Megemelik a Balaton vízszintjét

Megkapta a hatósági engedélyt a Balaton nyári szabályozási vízszintmaximumának 110 centiméterről 120 centiméterre emelésének projektje a Veszprém Megyei Kormányhivataltól. A határozat egyelőre még nem jogerős. 

A Balaton vízszintszabályozásának módosítására megszületett hatósági engedély megfogalmazza, hogy a tó vízgazdálkodási gondjainak enyhítésére gyakorlatilag egyetlen és jelenleg megvalósítható hatékony műszaki megoldás a tómederben történő tározás.

Az utóbbi évtizedekben tapasztalható szélsőséges időjárás szükségessé teszi a változó éghajlati körülményekhez jobban igazodó vízszintszabályozás kialakítását, melynek érdekében a jelenlegi nyári időszakra vonatkozó szabályozott vízszintet 120 centiméterben maximálják.

A 10 centiméteres vízszintemelés eredményeként a tóban lévő víz mennyisége körülbelül 60 millió köbméterrel nő, ami az eddigieknél tágabb lehetőséget jelent a vízkészlet-gazdálkodásban – idézi a határozatot az MTI. 

Megemelik a Balaton nyári vízszintjét Fotó: Flickr

A 69 oldalas dokumentum értelmében ütemtervet kell készíteni a hatáscsökkentő intézkedésekről, amely főként a partvédőműveket, a parti területek csapadékvíz-elvezető rendszereit, valamint a Sió-zsilip és a Sió-csatorna vízszállító képességét érinti.

A szakhatóságok és önkormányzatok álláspontját is összegző határozatból kiderül az is, hogy a vízszintemelés ugyanakkor nehezíti majd a nádas megújulását, és megoldandó problémákat okoz a Kis-Balaton Vízvédelmi Rendszer működtetésében.

Neked ajánljuk
Hol a legmélyebb a Balaton? Kockázatos a Balaton magas vízszintje is? A nap képe: Villámlesen a Balatonon A természet alkotásainak törékeny szépsége is lehet kézzelfogható Díj a járvány idején helytálló nők elismerésére
Tovább a forrásra: MTI
Vissza
Hírfolyam