2022. január 28., Karola, Károly
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Komoly projekt indul az árvizek előrejelezhetőségéért

DAREFFORT (Danube River Bas in Enhaced Flood Forecasting Cooperation) elnevezéssel nemzetközi projekt indul a Duna vízgyűjtőterületi vízállásai tájékoztató rendszerének összehangolására. A több mint 1,35 millió euróból megvalósuló beruházásnak köszönhetően hatékonyabb lehet az árvízvédelem is. 

A projektről Gombás Károly, a Nemzetközi Dunavédelmi Bizottság (ICDPR) árvízvédelmi szakértői csoportjának vezetője, a Duna Régió Stratégia (PA5) magyar koordinátora a projekt első szakmai találkozóján beszélt. 

Mint kiderült, az Európai Unió (EU) 1,15 millió euró (374 millió forint) támogatással, a projekt partnerországai 202,78 ezer euróval (66 millió forint) járulnak hozzá, ezen belül a magyar állam pedig 20,5 millió forintot biztosít az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) és a Viziterv Environ Kft. részére.

Jenei Gábor, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) főosztályvezetője, egyben a Duna Régió Stratégia magyar nemzeti koordinátora elmondta, hogy a 12 ország részvételével 3 éven keresztül zajló, júniusban indult projektet a tárca kezdeményezte 2015-ben, az Országos Vízügyi Igazgatóság bevonásával.

Fontos lépés történt az árvizek előrejelezhetőségének ügyében Fotó: MTI/Mohai Balázs

A projekt várt eredménye egyebek mellett a jobb információáramlás és a pontosabb előrejelzés révén a hatékonyabb árvízvédelmi védekezés lehet.

Így összességében kis ráfordítással jelentős anyagi károk előzhetők meg a jövőben – tette hozzá.

Láng István, az OVF főigazgatója egyebek mellett arról is beszélt, hogy a rendszer célja, hogy javítsa a hidrológiai és jégadatok elérhetőségét, és ezen adatokhoz egységes hozzáférést biztosítson a Duna vízgyűjtő területén fekvő összes ország számára.

Bálint Zoltán, a Viziterv Environ Kft. vezető tanácsadója, a DAREFFORT program vezető partnerének képviselője kiemelte, hogy a fejlesztés kulcsfontosságú, mivel az előrejelzések pontosítása vízgyűjtőszinten a legköltséghatékonyabb nem szerkezeti, ugyanakkor kézzel fogható módszer.

Neked ajánljuk
A lehullott csapadék és a gyors olvadás miatt van árvízveszély Romániában Áradások az amerikai kontinensen Újra élhetővé teszik a bécsi Duna-sziget öbleit A jövőben sok ezer tonna akkumulátor hasznosulhat Európában Hogyan csökkenhetne a bútoripar ökológiai lábnyoma?
Tovább a forrásra: MTI
Vissza
Hírfolyam