2020. február 25., Géza
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Ismét Budapest volt a víz fővárosa

Idén ismét Budapest lett a víz fővárosa, ugyanis hazánk adott otthont két kiemelkedő, nemzetközi vízügyi szakkonferenciának. Az eurázsiai fókuszú nemzetközi rendezvény egy héten keresztül látta vendégül Európa és Ázsia vízügyi szakembereit.

A 7. ASEM Fenntartható Fejlődés Dialógus „Integrált Vízgazdálkodás a 21. században – a küszöbön álló kihívások kezelése” elnevezésű tanácskozás a Külgazdasági és Külügyminisztérium szervezésében került megrendezésre. A konferencia  – melyre több mint negyven országból érkeztek a résztvevők – a határokon átnyúló vízügyi kérdésekkel, a vízgyűjtő-gazdálkodás fejlesztési lehetőségeivel és az interregionális együttműködések erősítésével, illetve a tapasztalatok megosztásával foglalkozott. 

Magyarország a globális vízdiplomáciában is vezető szerepet vállal

Jövőre harmadik alkalommal kerül megrendezésre a Budapesti Víz Világtalálkozó (Budapest Water Summit), melyen a világ döntéshozói és vízügyi szakemberi tartanak tanácskozást a víz ügyének globális megoldási lehetőségeiről. Szintén a következő esztendőben fogja hazánk átvenni a Nemzetközi Duna Védelmi Bizottság elnökségét. Továbbá Magyarország a Duna Régió Stratégiában is aktív szerepet tölt be, ugyanis 2012 óta hazánk koordinálja a Stratégia vízminőség és környezeti kockázatok prioritási területeinek munkáját.

Ismét Budapest volt a víz fővárosa Fotó: Pixabay

A 3. Eurázsiai Vízügyi Konferencia, globális kihívások, települési megoldások címmel pedig a települési vízgazdálkodást, az urbanizáció vízügyi kihívásaira választ adó hatékony, innovatív és fenntartható megoldásokat helyezte fókuszba.

A konferencia fővédnöke Áder János, Magyarország köztársasági elnöke, szervezője a Magyar Vízipari Klaszter és az ASEM Water, szakmai közreműködőként az esemény partnere a Külgazdasági és Külügyminisztérium volt. A minisztérium képviseletében Joó István helyettes államtitkár beszédében hangsúlyozta, Magyarország sem kerülheti el az éghajlatváltozás és a globális vízválság következményeit. Mindazonáltal, ezen problémák megoldásához, illetve hatásuk mérsékléséhez hazánk az elmúlt évszázadokban jelentős mennyiségű ismeretet és tapasztalatot halmozott fel, minek köszönhetően növelni tudjuk alkalmazkodóképességünket.

Neked ajánljuk
Víz van a Jupiter légkörében Kár a szennyvízért Vajon mikor indulhat el a válogatás? Klímakatasztrófára figyelmeztet a JP Morgan Méltatlanul bánunk a szerves hulladékkal
Tovább a forrásra: orientpress.hu
Vissza
Hírfolyam