2020. december 5., Vilma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Ismét Budapest volt a víz fővárosa

Idén ismét Budapest lett a víz fővárosa, ugyanis hazánk adott otthont két kiemelkedő, nemzetközi vízügyi szakkonferenciának. Az eurázsiai fókuszú nemzetközi rendezvény egy héten keresztül látta vendégül Európa és Ázsia vízügyi szakembereit.

A 7. ASEM Fenntartható Fejlődés Dialógus „Integrált Vízgazdálkodás a 21. században – a küszöbön álló kihívások kezelése” elnevezésű tanácskozás a Külgazdasági és Külügyminisztérium szervezésében került megrendezésre. A konferencia  – melyre több mint negyven országból érkeztek a résztvevők – a határokon átnyúló vízügyi kérdésekkel, a vízgyűjtő-gazdálkodás fejlesztési lehetőségeivel és az interregionális együttműködések erősítésével, illetve a tapasztalatok megosztásával foglalkozott. 

Magyarország a globális vízdiplomáciában is vezető szerepet vállal

Jövőre harmadik alkalommal kerül megrendezésre a Budapesti Víz Világtalálkozó (Budapest Water Summit), melyen a világ döntéshozói és vízügyi szakemberi tartanak tanácskozást a víz ügyének globális megoldási lehetőségeiről. Szintén a következő esztendőben fogja hazánk átvenni a Nemzetközi Duna Védelmi Bizottság elnökségét. Továbbá Magyarország a Duna Régió Stratégiában is aktív szerepet tölt be, ugyanis 2012 óta hazánk koordinálja a Stratégia vízminőség és környezeti kockázatok prioritási területeinek munkáját.

Ismét Budapest volt a víz fővárosa Fotó: Pixabay

A 3. Eurázsiai Vízügyi Konferencia, globális kihívások, települési megoldások címmel pedig a települési vízgazdálkodást, az urbanizáció vízügyi kihívásaira választ adó hatékony, innovatív és fenntartható megoldásokat helyezte fókuszba.

A konferencia fővédnöke Áder János, Magyarország köztársasági elnöke, szervezője a Magyar Vízipari Klaszter és az ASEM Water, szakmai közreműködőként az esemény partnere a Külgazdasági és Külügyminisztérium volt. A minisztérium képviseletében Joó István helyettes államtitkár beszédében hangsúlyozta, Magyarország sem kerülheti el az éghajlatváltozás és a globális vízválság következményeit. Mindazonáltal, ezen problémák megoldásához, illetve hatásuk mérsékléséhez hazánk az elmúlt évszázadokban jelentős mennyiségű ismeretet és tapasztalatot halmozott fel, minek köszönhetően növelni tudjuk alkalmazkodóképességünket.

Neked ajánljuk
Óriási árvíz tombol Dél-Olaszországban Pusztító áradások tombolnak Közép-Amerikában Hároméves lett Arun, a budapesti állatkert kiselefántja (képgaléria) Önkéntes egyetemisták járvány idején Az Audi is eurómilliárdokat költ az elektromobilitásra
Tovább a forrásra: orientpress.hu
Vissza
Hírfolyam