2022. május 28., Csanád, Emil
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A Brenetsi-tó vízszintje naponta 16 centiméterrel csökken

A globális felmelegedés a 12 000 éves Brenetsi-tavat sem kíméli. Az egykor 26 méter mély tó vízszintje az aszály miatt naponta mintegy 16 centiméterrel csökken – a kiszáradóban lévő meder már több mint kétségbeejtő. 

A svájci Les Brenets településén található állóvíz szintje hét méterrel van a megszokott alatt, a tó feneke egyes helyeken teljességgel láthatóvá vált, pedig legmélyebb pontja 26 méter szokott lenni. 

A Brenetsi-tó a Doubs folyón található, Svájc és Franciaország határán. A 12 ezer éves állóvíz medrét egy gleccser vájta ki. 

Előtte-utána fotó a Brenetsi-tóról Fotó: Roland Zumbuehl

Sajnos nem ez az egyetlen vízfelület, melyet nem kímél a klímaváltozás: korábban beszámoltunk már arról, hogy Észak-Hercegovinában már eltűnt az 1500 hektáron elterülő Ramsko-tó, de kiszáradás fenyegeti az Ibériai-félsziget leghosszabb folyóját, a Tajót is. Nem beszélve arról, hogy nyáron a Duna vízszintje is rémisztően alacsony volt. 

Mindennek ellenére sorra jelennek meg a vízszennyezéssel kapcsolatos hírek is: a többi között írtunk már a lilára színeződött szentpétervári Murzinka folyóról, valamint  a Livorno melletti Rosignano partszakaszról is, ahol a tenger türkizkékre változott.  

Neked ajánljuk
Hosszabb és gyakoribb aszályokra, ivóvízhiányra figyelmeztetett az ENSZ Törékeny világunk aprócska béka egy száraz tó fenekén A szén-dioxid eltávolítását célzó projekteket támogat az amerikai energiaügyi minisztérium Amerikában szigorúbb szabályokra számíthatnak a fenntartható alapok 18 millió forintot gyűjtött a menekülteknek a CIB Bank
Tovább a forrásra: femina.hu
Vissza
Hírfolyam