2019. április 23., Béla
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Baj lehet az ivóvízzel: tömeges megbetegedés történt Heves megyében

Hányással, hasmenéssel, magas lázzal járó megbetegedések rövid időn belüli, nagyszámú előfordulása miatt a népegészségügyi hatóság elővigyázatosságból elrendelte a hálózati ivóvíz használatának átmeneti korlátozását a Heves megyei Domoszlón és Kisnánán.

Az MTI-hez eljuttatott közlemény szerint a hatóságoknak a két települést ellátó háziorvosok jelezték, hogy az elmúlt egy hétben összesen 142 beteg fordult hozzájuk hányással, hasmenéssel, magas lázzal.

Domoszlón és Kisnánán a szakemberek ezt követően haladéktalanul megkezdték a járványügyi és élelmiszer-biztonsági vizsgálatokat – jelezte a Heves Megyei Kormányhivatal, hozzátéve, hogy a betegségek kiváltó oka és terjesztő közege egyelőre ismeretlen, a felderítésre irányuló hatósági vizsgálatok jelenleg is folyamatban vannak, azok eredménye napokon belül várható.

Kiemelték: a népegészségügyi hatóság a vizsgálatok idejére elővigyázatosságból rendelte el a hálózati ivóvíz használatának korlátozását. Ennek megfelelően

az érintett településeken a határozat visszavonásáig a vezetékes víz ivásra, fogmosásra, étel-, illetve italkészítésre, babafürdetésre és mosogatásra 5 perces forralást követően ajánlott.

A hálózati ivóvíz használatának átmeneti korlátozását rendelték el a Heves megyei Domoszlón és Kisnánán Fotó: Pixabay

A szakemberek arra is felhívták a helyi lakosok figyelmét, hogy a megszokottnál is alaposabban és gyakrabban mossanak kezet szappannal, meleg folyó vízben. Amennyiben pedig hasmenéses, hányásos, lázas beteggel érintkeznek, kézmosáshoz javasolt kiskereskedelmi, gyógyszertári forgalomban kapható fertőtlenítő hatású folyékony szappan előírás szerinti használata. Ezzel együtt a fertőzés terjedésének kockázata a beteg környezetének fertőtlenítőszeres takarításával ugyancsak hatékonyan csökkenthető – hangsúlyozták. 

Neked ajánljuk
Ön tudja, hogy mi a hidrológiai James Bond-arány? Évente 17 millió nő szül olyan kórházban, ahol még kézmosásra sincs lehetőség Nem pisil több ivóvizet a híres brüsszeli Manneken Pis-szobor Faölelési rekord született az erdők világnapján Porzanak a hazai szikes-tavak
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam