2020. augusztus 8., László
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Kutatóintézet egy vízbiztos világért

Öntözési és Vízgazdálkodási Kutatóintézetet hoztak létre Szarvason. Az intézmény olyan kutatási programokat hív életre, amelyek főleg a klímaváltozás negatív hatásainak mérséklésére keresnek megoldásokat. 

Nagy István agrárminiszter az újjáalakult intézmény felavatásán elmondta, hogy a kutatóintézet eredményeivel hozzájárul egy „vízbiztos” világ kialakításához, melynek szerves része a környezettudatos, víztakarékos termeléstechnológiák alkalmazása, a szélsőséges vízháztartási helyzetek kezelése, a rizstermesztés fenntartható fejlődésének elősegítése. Emlékeztetett arra, hogy 2014-ben azzal a céllal hozták létre a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központot (NAIK), hogy átfogó, integrált agrárkutató hálózatot teremtsenek, amely gyakorlatorientált kutatási-fejlesztési és innovációs programok kidolgozása és végrehajtása révén képes fokozni a nemzeti jövedelemteremtő képességet, javítani a magyar agrárgazdaság versenyképességét.

Öntözési és vízgazdálkodási kutatóintézetet alapítottak Fotó: kormany.hu/ Kovács Zoltán/AM

A NAIK-on belül akkor létrehozott önálló, öntözéssel és vízgazdálkodással foglalkozó osztály alakult most át kutatóintézetté. Az intézet feladatairól szólva Nagy István hangsúlyozta:

a 21. század egyik meghatározó kérdése, hogyan lehet egyre kevesebb egy főre jutó vízmennyiségből egyre kisebb területen, egyre több ember számára megtermelni az élelmiszert.

Ne feledjük, vízfelhasználásunk 70 százaléka kötődik a mezőgazdasághoz, ezért egy vízbiztos világ kialakításához jelentősen fejlesztenünk kell az öntözéssel és vízgazdálkodással foglalkozó tudományos kutatóintézetet – fogalmazott.

Mint hangsúlyozta, az Öntözési és Vízgazdálkodási Kutatóintézet a magyar vidékfejlesztési stratégiával összhangban arra keresi a választ, hogyan lehet mérsékelni a klímaváltozás hazánkat érintő káros hatásait, valamint kiemelt célja a környezettudatos és víztakarékos termeléstechnológiák alkalmazásának elősegítése.

A miniszter szerint a víz a gazdaság hajtóereje, ezért „ha rossz döntést hozunk, növekedés helyett 2050-re a világ különböző régióiban akár 14 százalékos GDP-veszteséggel is számolhatunk”.

Neked ajánljuk
A Duna vízhozamának 30-szorosával pusztít a Jangce Óriási károkat okoztak a hétvégi viharok Nem csak a fakivágás veszélyezteti súlyosan az amazóniai esőerdők megújulóképességét Játszva tanító kertek: az Iskolakertekért Alapítvány új pályázata Innovatív módszerekkel készülnek a klímaváltozásra ezek a magyar települések
Tovább a forrásra: kormany.hu
Vissza
Hírfolyam