2019. június 27., László
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Izrael megküzd a vízválsággal

A szárazsággal szembeni küzdelem jegyében Izrael öt sótalanító üzemet létesített, és továbbiak építését is tervezi. Ugyanakkor egyes szakértők szerint  nem lenne szabad ilyen mértékben a sótalanítókra támaszkodni. Az ország vezetői azonban optimisták: úgy vélik, meg tudják oldani a vízkrízist. 

Nemrég itt mi is beszámoltunk arról, hogy Izraelben öt aszályos esztendő után annyira drámai lett a helyzet, hogy ha a következő télen átlagos vagy akár annál nagyobb mennyiségű csapadék esne, már az sem tudná megállítani az országot ellátó vízforrások kiszáradását. 

Izrael öt sótalanító üzemet épített 2005 óta, és továbbiak létesítését is tervezi – ezek jelenleg az ivóvíz körülbelül 40 százalékát fedezik, a kormány ezt az arányt kívánja 70 százalékra növelni 2050-ig.

A kritikusok szerint azonban a sótalanítók háttérbe szorították a víztakarékosságot:  „A sótalanító üzemek hamis biztonságérzetet keltettek, és megnőtt a vízfogyasztás” – mondta Sarit Caspi-Oron, az Izraeli Környezetvédelmi Szövetség vízügyi osztályának igazgatója a Times of Israelnek. Korábban Izrael az aszályok idején vízhasználati adót vetett ki, és népszerűsítette a víztakarékos eszközök használatát. Jelenleg azonban nincsenek tervek hasonló intézkedések végrehajtására. 

Sótalanító üzem Fotó: Wikimedia

Elsőként a galieai régió gazdái érezték meg az aszályt. Miután korlátozták az általuk felhasználható vízmennyiséget, még kevesebbet tudtak termelni, sokaknak még a megélhetése is veszélybe került.

A kormány júniusban fogadta el a további sótalanítók építéséről szóló tervet, és sótalanított vízből töltenék fel az elapadt forrásokat, így a Galileai-tavat is, ami egyes kritikusok szerint megzavarhatja az ottani ásványegyensúlyt.

„Ez a terület nem ismeretlen számunkra. Egyszerűen folytatjuk történelmi hagyományunkat, melyek segítségével megtalálhatjuk a módját, hogyan fejlesszük a vízgazdálkodást” – nyilatkozta a nyáron Yuval Steinitz, az energiaügyi miniszter.

Izrael mindig is nagy kincsként tekintett a vízre és a vízgazdálkodás szakembereire, a rendelkezésre álló erőforrásokkal pedig bölcsen sáfárkodott, minek eredményeként a világ leghatékonyabb vízgazdálkodási rendszerét alkották meg.

Neked ajánljuk
Emberek milliárdjai élnek tiszta ivóvíz és mellékhelyiség nélkül Mi lesz veled, Afrika? Egyre rosszabb a helyzet: milliók maradtak víz nélkül Indiában Minden országban hasonló változások kellenek ahhoz, hogy a Föld élhető maradjon Alakor, tönke, tönköly – Újból elterjesztenék az ősgabonafajtákat
Tovább a forrásra: ecolounge.hu
Vissza
Hírfolyam