2019. június 17., Alida, Laura
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Már biztos, hogy Hevesben az ivóvíz is közrejátszott a tömeges megbetegedésekben

Az első eredmények alapján a Campylobacter nevű baktérium okozta a hányással, hasmenéssel, magas lázzal járó tömeges megbetegedéseket Domoszlón és Kisnánán. Mint kiderült, a laboratóriumi vizsgálatok a vízben is azonosították a kórokozót.

Korábban itt mi is beszámoltunk arról, hogy a nagyszámú megbetegedések előfordulása miatt a népegészségügyi hatóság elővigyázatosságból elrendelte a hálózati ivóvíz használatának átmeneti korlátozását a Heves megyei Domoszlón és Kisnánán.

A Heves Megyei Kormányhivatal most arról tájékoztatta az MTI-t, hogy az ivóvízben is találtak kórokozót. 

Az ivóvízhálózat üzemeltetője megkezdte a szükséges minőségjavító beavatkozásokat, a hatóság a vízfogyasztás korlátozását fenntartja mindaddig, míg a megismételt vizsgálatok negatívnak nem bizonyulnak.

Az eddigi eredmények mindkét érintett település esetében többszörös mikrobiológiai szennyezettséget tártak fel, a kórokozók között a szakembereknek sikerült azonosítaniuk a megbetegedéseket okozó baktériumot is.

A hatóságok most arra keresik a választ, hogy honnan, milyen úton szennyeződhetett a települések vízellátó rendszere Fotó: Freepik

A közleményben felhívták a Domoszlón és Kisnánán élők figyelmét, hogy a határozat visszavonásáig a vezetékes víz ivásra, fogmosásra, étel-, illetve italkészítésre, babafürdetésre és mosogatásra továbbra is csak korlátozottan, kizárólag legalább ötperces forralás után ajánlott. Változatlanul fontos, hogy mindenki a megszokottnál is alaposabban és gyakrabban mosson kezet szappannal, meleg folyó vízben. Ha pedig hasmenéses, hányásos, lázas beteggel érintkeznek, kézmosáshoz javasolt kiskereskedelmi, gyógyszertári forgalomban kapható, fertőtlenítő hatású folyékony szappan használata. A fertőzés terjedésének kockázata a beteg környezetének fertőtlenítőszeres takarításával ugyancsak hatékonyan csökkenthető – tették hozzá.

Neked ajánljuk
Nem mindenkinek tetszik az európai vizeket védő uniós szabályozás Antibiotikum a Dunában? A Mavíz most tiszta vizet önt a pohárba Környezetbarát megoldás: a fáradt sütőolaj újrahasznosítása BICAJ – kortárs képzőművészek csoportos kiállítása Visszatért a „halálból” a bermudai nagy szárazföldi csiga
Tovább a forrásra: MTI
Vissza
Hírfolyam