2022. május 29., Magdolna
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

10 ezer gumiabroncsot távolítanak el a francia vizekből

Eltávolítják a mesterséges zátonynak szánt mérgező autógumikat a francia vizekből – külön érdekesség, hogy a több mint egymillió euróba kerülő költségekből a francia állam mellett a Michelin gumiabroncsgyártó vállalat is kiveszi a részét. 

Az 1980-as években 25 ezer gumiabroncsot süllyesztettek el a tengerbe a francia Riviérán fekvő Cannes és Antibes között, nagyjából 500 méterre a parttól. A mesterséges zátony annak idején több szempontból is jó ötletnek tűnt, mert úgy gondolták, hogy egyrészt segít megszabadulni a használt gumiabroncsoktól, másrészt élőhelyet teremt a tengeri élővilág számára, serkentve a tengeri organizmusok megtelepedését a gumikon.

A kutatók azonban már 2005-ben megállapították, hogy a használt autógumikból mérgező anyagok, egyebek mellett – az emberre is veszélyes – nehézfémek szivárognak a környezetbe. 

Elképesztően sok gumiabroncs heverhet a világ vizeiben  Fotó: Wikipedia

A térségben kialakított mesterséges zátonyok kiemelése már 2015-ben megkezdődött, akkor 25 ezer gumit távolítottak el. A következő hetekben 10 ezret fognak, és jövőre is folytatódnak a munkálatok.

A gumiabroncsokból kialakított mesterséges zátony ötlete annak idején a világ több más pontján is hódított. A floridai Fort Lauderdale partjainál azóta azonban több tízezer gumit távolítottak el a tengerfenékről. A Gibraltár körüli vizekben az áramlatok széthordták a gumikat az 1970-es években, ezért később hajókkal, autókkal és betontömbökkel helyettesítették őket.

Neked ajánljuk
A Puli Holdi Vízszimatoló meggyőzte a NASA szakembereit Fordulat a Sajó ügyében Rekordmeleget hozott a május Franciaországban Ennyi energiát termeltünk 2021-ben Északkelet-Európa lesz a kontinens éléskamrája?
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam