2020. október 20., Vendel
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Helyreállították a Táti-szigetek vizes élőhelyeit

A Duna táti szigetein az árhullámok elmaradása, illetve az ár gyors levonulása miatt csökkent a védett fajok egyedszáma és az élővilág sokszínűsége. A Duna–Ipoly Nemzeti Parknak azonban 480 millió forintos ráfordítással, 195 hektáron sikerült helyreállítani a szigeten található vizes élőhelyeket. 

Mint kiderült, az élőhelyek helyreállítása során mederkotrással juttattak vizet a szigetek közé, illetve zsilippel szabályozták a vízjárást.

Az egyik szigeten egy mesterséges tavat alakítottak ki a halak és a kétéltűek zavartalan szaporodása érdekében, valamint megkezdték az idegenhonos, agresszíven terjedő fafajok vegyszermentes irtását, helyükre őshonos növényeket telepítenek.

A Duna–Ipoly Nemzeti Park 4,7 milliárd forintos ráfordítással 14 projektet valósít meg, valamint a park területén belül hozzák létre a dömösi látogatóközpont, amely GINOP-os fejlesztés, 1,4 milliárd forintos összeggel.

Helyreállították a Táti-szigetek vizes élőhelyeit Fotó: hidlap.hu

2020-ig különböző pályázati kereteken belül az országban összesen mintegy 61 milliárd forint fordítható természetvédelmi célokra. A környezetvédelmi és energiahatékonysági pályázatokon tíz nemzeti parkban 92 projekt során százezer hektárnyi területet hoznak természetközeli állapotba 38 milliárd forintból.

Neked ajánljuk
Rehabilitálják a Szent László-patakot Magyar szakemberek rehabilitálják a legnagyobb Fülöp-szigeteki tavat Az elektromobilitásra a Volkswagen sem sajnálja a pénzt Száz új hulladékszállító jármű áll munkába Budapesten A parlagon hagyott földek is segíthetnék a klíma ügyét
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam