2019. február 21., Eleonóra
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Helyreállították a Táti-szigetek vizes élőhelyeit

A Duna táti szigetein az árhullámok elmaradása, illetve az ár gyors levonulása miatt csökkent a védett fajok egyedszáma és az élővilág sokszínűsége. A Duna–Ipoly Nemzeti Parknak azonban 480 millió forintos ráfordítással, 195 hektáron sikerült helyreállítani a szigeten található vizes élőhelyeket. 

Mint kiderült, az élőhelyek helyreállítása során mederkotrással juttattak vizet a szigetek közé, illetve zsilippel szabályozták a vízjárást.

Az egyik szigeten egy mesterséges tavat alakítottak ki a halak és a kétéltűek zavartalan szaporodása érdekében, valamint megkezdték az idegenhonos, agresszíven terjedő fafajok vegyszermentes irtását, helyükre őshonos növényeket telepítenek.

A Duna–Ipoly Nemzeti Park 4,7 milliárd forintos ráfordítással 14 projektet valósít meg, valamint a park területén belül hozzák létre a dömösi látogatóközpont, amely GINOP-os fejlesztés, 1,4 milliárd forintos összeggel.

Helyreállították a Táti-szigetek vizes élőhelyeit Fotó: hidlap.hu

2020-ig különböző pályázati kereteken belül az országban összesen mintegy 61 milliárd forint fordítható természetvédelmi célokra. A környezetvédelmi és energiahatékonysági pályázatokon tíz nemzeti parkban 92 projekt során százezer hektárnyi területet hoznak természetközeli állapotba 38 milliárd forintból.

Neked ajánljuk
Hamarosan másfél millió ember árvízi biztonsága javulhat Több mint 100 ezer ghánai életminőségén javíthatnak a magyar szennyvíztisztító telepek Németország tovább erősít napenergiában Az IKEA felnagyított játékhajóval gyűjtené be a szemetet a folyókról Elhúnyt a klímatudomány nagyapja
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam