2019. augusztus 22., Menyhért, Mirjam
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Sürgősen tennünk kell valamit: drámai a világ vizes területeinek csökkenése

Világszerte riasztó mértékben csökken a fajokban különösen gazdag vizes területek kiterjedése. 1970 és 2015 között a vizes területek 35 százaléka tűnt el a klímaváltozás, a környezetszennyezés, valamint a tengerparti és folyótorkolati régiókban folyó városépítkezések miatt.

A rémisztő tényről a ramsari egyezmény titkári hivatalának új jelentésében számoltak be a szakemberek. 

A dokumentumból kiderül, hogy 

a vizes területek állat- és növényvilágának 25 százalékát a kihalás fenyegeti.

A ramsari egyezmény a nemzetközi jelentőségű vadvizekről, különös tekintettel a vízimadarak élőhelyeire az egyik legrégebbi nemzetközi természetvédelmi egyezmény, 1971-ben, az iráni Ramsar városában ratifikálták. Több mint 170 ország hagyta jóvá és kötelezte el magát a vizesélőhelyek védelme mellett. Ezen országok – köztük Magyarország – képviselői október 21. és 29. között Dubajban tanácskoznak.

„Közös összefogással a trendet sürgősen meg kell fordítanunk, hogy ezzel a vizes területek és saját magunk túlélését is biztosítsuk”

– mondta Martha Rojas Urrego, az egyezmény főtitkára.

 Drámai a világ vizes területeinek csökkenése Fotó: Wikimedia 

A jelentés szerzőinek becslése szerint a vizes területek kiterjedése világszerte 12,1 millió négyzetkilométer. Ennek 32 százaléka Ázsiában, 27 százaléka Észak-Amerikában, 16 százaléka pedig Latin-Amerikában és a karibi térségben található. Ide tartoznak a tavak, a mocsaras vidékek, a partvidékek, a lagúnák, a mangroveerdők és a korallzátonyok.

Az európai vizes területek kiterjedése 35 százalékkal esett vissza csaknem fél évszázad alatt, így ma az összes terület 12,5 százalékát teszi ki. Afrikában 42 százalékkal csökkent a kiterjedésük. A legnagyobb veszteséget Latin-Amerikában regisztrálták: ott 59 százalékkal esett vissza a vizes területek kiterjedése.

Az élőlényeket is komoly veszély fenyegeti Fotó: Pixabay

Tennivaló pedig akad bőven: Fokváros történelmi vízválsága már ébresztőt fújt, csakúgy, mint az a lista – erről itt írtunk bővebben –, ami azokat a nagyvárosokat sorolja fel, amelyek a dél-afrikai ország sorsára juthatnak. 

Neked ajánljuk
Egyre rosszabb a helyzet: súlyos vízhiány fenyeget A víztisztítás új dimenzióját hozhatja el a magyar és indiai kutatók találmánya Ami mindig elfolyik az ujjaink között (képgaléria) Több millió fát vágnak ki az új nepáli nemzetközi repülőtér építése miatt De mi lesz, ha mégsem vesszük be a kanyart?
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam