2019. szeptember 23., Tekla
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Indonézia: 1558-ra nőtt a halálos áldozatok száma

Több mint ezer eltűntje lehet az indonéziai Celebesz (Sulawesi) nyugati felét megrázó földrengésnek és az azt követő szökőárnak – közölte a helyi katasztrófavédelem, amely szerint már 1500-nál is több a halottak száma.

Néhány nappal ezelőtt itt számoltunk be arról, hogy szeptember 28-án súlyos, 7,5-es erősségű földrengés, majd azt követően szökőár tarolt végig Celebeszen.  

A helyi katasztrófavédelem szóvivője, Yusuf Latif  kijelentette, hogy Palu város Balaroa negyedében több mint ezer házat temetett be a szökőár, ezért ott feltehetően több mint ezer ember eltűnt, még akkor is, ha azzal számolnak, hogy egyeseknek sikerült élve kijutniuk onnan.

A legfrissebb adatok szerint több mint százzal,

1424-ről 1558-ra emelkedett a földrengés és az azt követő szökőár halálos áldozatainak száma. 

Joko Widodo indonéz elnök engedélyezte, hogy az ázsiai ország nemzetközi támogatást fogadjon el. Sokak mellett Magyarország is jelezte támogatási készségét.

Partra futott hajó Celebeszen Fotó: MTI/EPA/Mast Irham

SOKAN MEGMENEKÜLHETTEK VOLNA

Az indonéziai meteorológiai szolgálat vezetőinek távozását követelték a parlament képviselői, akik szerint ők is felelősek sokak haláláért. A szolgálat szerintük súlyos hibát követett el, amikor a területet sújtó földrengést követően visszavonta a szökőár veszélyére felszólító figyelmeztetést – írta a Straits Times című helyi lap. Az egyik képviselő kifejtette, hogy a szolgálat vezetőjének, Dvikorit Karnavatinak az ilyen helyzetekben pontos magyarázattal kellett volna szolgálnia a történtekre.

A katasztrófa miatt felelősségre vonták a meteorológiai szolgálat vezetőit Fotó: MTI/EPA/Mast Irham

A szolgálat a területet ért földrengést követően kiadott ugyan figyelmeztetést a szökőárra, de 30 perc múlva visszavonta azt. Emiatt sok helyi lakos nem hagyta el időben a veszélyeztetett part menti területet. A szolgálat vezetője azzal védekezett: a figyelmeztetést azt követően törölték, hogy a szökőár három hulláma, amelyek a hétméteres magasságot is elérték, beterítette a tartományi körzeteket.

Neked ajánljuk
Legalább 42 ember belehalt a Nigert sújtó árvizekbe A Földet éltető óceánok lehetnek az emberiség legnagyobb ellenségei Az indonéz erdőtüzek füstjétől szenved Malajzia 150 évből az utolsó öt volt a legmelegebb Nem kell levágni a marhákat a Föld megmentése érdekében
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam