2022. május 28., Csanád, Emil
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Nem jut ivóvízhez a horvátok hat százaléka?

Horvátország – Norvégia és Izland után – vizekben a harmadik leggazdagabb ország Európában, a lakosság 6 százaléka, azaz mintegy 250 ezer ember számára mégis elérhetetlen az ivóvízhálózat – adta hírül a Vecernji List című horvát napilap egy kerekasztal-beszélgetésről írt cikkében. 

Az ivóvízhez jutás mint alapvető emberi jog – avagy itt van-e az ideje a vízhez való hozzáférés alkotmányos védelemének című kerekasztal-beszélgetést kezdeményező Lora Vidovic ombudsman szerint az ivóvízhálózat elérhetetlenségének egyrészt a szegénység, másrészt pedig a rossz infrastruktúra az oka. Kiemelte, hogy a többségében szerbek, bosnyákok és romák lakta települések 70 százaléka nem rendelkezik ivóvízhálózattal. Ugyanakkor figyelmeztetett, hogy e csoportban azokon a településeken viszont, ahol van infrastruktúra,

gyakran rákkeltő, azbesztcement anyagú csöveket használtak az ivóvízhálózat létesítésére, és a vezetékes víz igénybevételét gyakran az ár is meghatározza.

Horvátországban sokan vannak, akik nem jutnak ivóvízhez Fotó: Pixabay

Horvátországban az ivóvíz köbmétere után fizetendő díj 7 és 27 kuna (305 és 1180 forint) között mozog, és mivel az elszegényedés által fenyegetettek aránya az országban eléri a 20 százalékot, a víz árának egészségügyi kockázatai is vannak – mondta az ombudsman. Hozzátette: a vízművek privatizációja és a vízellátás koncesszióba adása oda vezetett az elmúlt néhány évtizedben, hogy óriási mértékben nőttek az ivóvíz- és csatornaszolgáltatással kapcsolatos díjak, valamint csökkentek az infrastrukturális befektetések.

„Ezekből a kellemetlen élményekből következik, hogy szükség van alkotmányos joggá tenni az ivóvízhez való jogot. A víz nem árucikk, és nem szabad privatizálni” – húzta alá az ombudsman, aki kampányt indított annak érdekében, hogy alkotmányos jog legyen az ivóvízhez való hozzáférés Horvátországban. 

Neked ajánljuk
A katasztrófavédelem és a Samsung SDI is vizsgálódik a gödi kutak ügyében A Puli Holdi Vízszimatoló meggyőzte a NASA szakembereit Tengervízből ivóvizet gombnyomásra? Lehetséges! Spanyolország korlátozza a légkondicionálást a középületekben Veszélyes invazív növény terjed az országban, a házakat is szétrepeszti
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam