2019. február 16., Julianna, Lilla
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Nem jut ivóvízhez a horvátok hat százaléka?

Horvátország – Norvégia és Izland után – vizekben a harmadik leggazdagabb ország Európában, a lakosság 6 százaléka, azaz mintegy 250 ezer ember számára mégis elérhetetlen az ivóvízhálózat – adta hírül a Vecernji List című horvát napilap egy kerekasztal-beszélgetésről írt cikkében. 

Az ivóvízhez jutás mint alapvető emberi jog – avagy itt van-e az ideje a vízhez való hozzáférés alkotmányos védelemének című kerekasztal-beszélgetést kezdeményező Lora Vidovic ombudsman szerint az ivóvízhálózat elérhetetlenségének egyrészt a szegénység, másrészt pedig a rossz infrastruktúra az oka. Kiemelte, hogy a többségében szerbek, bosnyákok és romák lakta települések 70 százaléka nem rendelkezik ivóvízhálózattal. Ugyanakkor figyelmeztetett, hogy e csoportban azokon a településeken viszont, ahol van infrastruktúra,

gyakran rákkeltő, azbesztcement anyagú csöveket használtak az ivóvízhálózat létesítésére, és a vezetékes víz igénybevételét gyakran az ár is meghatározza.

Horvátországban sokan vannak, akik nem jutnak ivóvízhez Fotó: Pixabay

Horvátországban az ivóvíz köbmétere után fizetendő díj 7 és 27 kuna (305 és 1180 forint) között mozog, és mivel az elszegényedés által fenyegetettek aránya az országban eléri a 20 százalékot, a víz árának egészségügyi kockázatai is vannak – mondta az ombudsman. Hozzátette: a vízművek privatizációja és a vízellátás koncesszióba adása oda vezetett az elmúlt néhány évtizedben, hogy óriási mértékben nőttek az ivóvíz- és csatornaszolgáltatással kapcsolatos díjak, valamint csökkentek az infrastrukturális befektetések.

„Ezekből a kellemetlen élményekből következik, hogy szükség van alkotmányos joggá tenni az ivóvízhez való jogot. A víz nem árucikk, és nem szabad privatizálni” – húzta alá az ombudsman, aki kampányt indított annak érdekében, hogy alkotmányos jog legyen az ivóvízhez való hozzáférés Horvátországban. 

Neked ajánljuk
Tovább szigorították az ivóvízminőségre vonatkozó követelményeket Ezért adóztatnák meg az ivóvizet Kaliforniában Több mint 100 ezer ghánai életminőségén javíthatnak a magyar szennyvíztisztító telepek Spanyolország leállítja az atomerőműveit Ne a költési időszakban újítsunk fel házat, és vágjunk ki fákat!
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam