2018. december 14., Szilárda
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Víz nélkül sör sincs

A sörkészítésnek számos fázisa és alkotóeleme van, de minden a jó minőségű vízzel kezdődik. Ennek hiányában tehát könnyen lehet, hogy kedvenc sörünk is eltűnik. Ezt szeretné elkerülni az a 100 szervezet, amely egy közös kampány keretében hallatja hangját Európa-szerte. 

Az Európai Unió egyik szabályozása, a Víz Keretirányelv került célkeresztbe – elképzelhető, hogy a vizek megóvása helyett a szabályozás gyengítése mellett döntenek. A megfelelő minőségű víz eltűnésével azonban a jó söröknek is búcsút inthetünk.

A WWF most partnereivel közösen indított kampányt, melynek célja, hogy az Európai Bizottság a felülvizsgálat során megtartsa a Víz Keretirányelvet (VKI), amely Európa vizeinek védelmét és állapotuk aktív javítását írja elő – beleértve a folyókat, tavakat, vizesélőhelyeket és a talajvizet.

A kampány a sör jövőjét boncolgató provokatív forgatókönyvvel igyekszik az EU állampolgárainak figyelmét felkelteni, hogy vegyenek részt az Európai Bizottság társadalmi konzultációjában a VKI kapcsán, amely 2019. március 4-ig tart. 

A sörfőzők is aggódnak az európai vízminőség jövőjéért, ezért egy közös állásfoglalást adtak ki. Az állásfoglaláshoz eddig csatlakozó 17 cég és két szövetség tisztában van vele, hogy

a minőségi sörkészítés vízforrásaink védelmétől és fenntartható kezelésétől függ, ezért a VKI megtartását támogatják.

Vizeink 60 százaléka rossz egészségi állapotban van, hazánkban pedig a felszíni vizek kevesebb mint 20 százalékának jó az ökológiai állapota. Számos oka van annak, hogy idáig jutottunk: egyebek mellett a gátak építése, a természetromboló fejlesztések és a nem fenntartható mezőgazdaság is állandó állapotromlást okozott.

A kampányt vezető szervezetek kifejezték, hogy kétségkívül a VKI a megfelelő eszköz arra, hogy megvédjük és helyreállítsuk Európa vizeit. Az EU-tagállamok kormányainak nem lenne szabad ennek gyengítéséről beszélni, helyette támogatni és megvalósítani kellene a VKI által előirányzottakat.

  • A  kampányon keresztül itt bárki aláírhatja az online petíciót, melyet a WWF az Európai Bizottsághoz juttat el. 
Neked ajánljuk
12 nap alatt zúdul ránk az éves globális csapadékmennyiség fele Ilyen egy 21. századi műanyagárvíz Te mit tennél, ha medvét látnál? Rekordteljesítményt érhet el idén a magyar agrárium Teljesen betiltanák a hulladékégetést
Tovább a forrásra: alternativenergia.hu
Vissza
Hírfolyam