2021. augusztus 2., Lehel
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Víz nélkül sör sincs

A sörkészítésnek számos fázisa és alkotóeleme van, de minden a jó minőségű vízzel kezdődik. Ennek hiányában tehát könnyen lehet, hogy kedvenc sörünk is eltűnik. Ezt szeretné elkerülni az a 100 szervezet, amely egy közös kampány keretében hallatja hangját Európa-szerte. 

Az Európai Unió egyik szabályozása, a Víz Keretirányelv került célkeresztbe – elképzelhető, hogy a vizek megóvása helyett a szabályozás gyengítése mellett döntenek. A megfelelő minőségű víz eltűnésével azonban a jó söröknek is búcsút inthetünk.

A WWF most partnereivel közösen indított kampányt, melynek célja, hogy az Európai Bizottság a felülvizsgálat során megtartsa a Víz Keretirányelvet (VKI), amely Európa vizeinek védelmét és állapotuk aktív javítását írja elő – beleértve a folyókat, tavakat, vizesélőhelyeket és a talajvizet.

A kampány a sör jövőjét boncolgató provokatív forgatókönyvvel igyekszik az EU állampolgárainak figyelmét felkelteni, hogy vegyenek részt az Európai Bizottság társadalmi konzultációjában a VKI kapcsán, amely 2019. március 4-ig tart. 

A sörfőzők is aggódnak az európai vízminőség jövőjéért, ezért egy közös állásfoglalást adtak ki. Az állásfoglaláshoz eddig csatlakozó 17 cég és két szövetség tisztában van vele, hogy

a minőségi sörkészítés vízforrásaink védelmétől és fenntartható kezelésétől függ, ezért a VKI megtartását támogatják.

Vizeink 60 százaléka rossz egészségi állapotban van, hazánkban pedig a felszíni vizek kevesebb mint 20 százalékának jó az ökológiai állapota. Számos oka van annak, hogy idáig jutottunk: egyebek mellett a gátak építése, a természetromboló fejlesztések és a nem fenntartható mezőgazdaság is állandó állapotromlást okozott.

A kampányt vezető szervezetek kifejezték, hogy kétségkívül a VKI a megfelelő eszköz arra, hogy megvédjük és helyreállítsuk Európa vizeit. Az EU-tagállamok kormányainak nem lenne szabad ennek gyengítéséről beszélni, helyette támogatni és megvalósítani kellene a VKI által előirányzottakat.

  • A  kampányon keresztül itt bárki aláírhatja az online petíciót, melyet a WWF az Európai Bizottsághoz juttat el. 
Neked ajánljuk
A víz miatt alakult ki tartós konfliktus Egyiptom, Szudán és Etiópia között Most már hivatalos: aszály van Magyarországon Együnk több baromfit? Borsod-Abaúj-Zemplén megye: javították az ivóvíz minőségét Az Ivindo Nemzeti Park is kinccsé vált
Tovább a forrásra: alternativenergia.hu
Vissza
Hírfolyam