2021. október 17., Hedvig
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Több nagyváros is víz alá kerülhet

A Nanyang Műszaki Egyetem szakemberei szerint az átlagos globális tengerszint 2100-ra akár közel 2,5; 2300-ra pedig 15 méterrel is emelkedhet – számol be az IFLScience. Ez azért is aggasztó, mert napjainkban a 7,6 milliárd fős népesség 11 százaléka él kevesebb mint 10 méterrel a tengerszint felett.

A tengerszint emelkedése olyan nagyvárosokat fenyegethet, mint Amszterdam, amely jelenleg csupán 2 méterrel fekszik a tengerszint felett. 

Robert Kopp, a New Brunswick-i Rutgers Egyetem szakértője szerint rengeteget tudunk már a jövőbeli tengerszint-emelkedésről, ugyanakkor továbbra is sok a kérdőjel. Ennek ellenére azt mondja, hogy a bizonytalanság nem ok a kihívás figyelmen kívül hagyására. 

Kérdéses például, hogy mi, emberek mennyire tudjuk visszafogni az üvegházhatású gázok kibocsátását, ahogy az is, hogy a sarki jégtakaró mennyire stabil, mennyire képes ellenállni a felmelegedésnek.

Több nagyváros is víz alá kerülhet Fotó: Pixabay

A közelmúltban az ENSZ egyik szerve mutatott be egy jelentést, melyben azt írták, hogy azonnali lépésekre van szükség, ha el akarjuk kerülni a katasztrófát. A friss tanulmány most újabb figyelmeztetés: valamit kezdenünk kell a klímaváltozással.

Kétségtelen azonban, hogy az óceánok emelkedő vízszintje, a talaj eróziója és a földmozgások számának növekedése több világvárost is veszélybe sodort. A szakemberek szerint Jakarta van a legnagyobb bajban: a tízmilliós metropolisz harmada 2050-re víz alá kerülhet – erről itt írtunk bővebben. 

Neked ajánljuk
Az óceánok állapota romlik, ami kihat a halászatra, az időjárásra és a partvonalakra is Egyelőre nem pótolható a pátkai víztározóból a Velencei-tó vize Kék Bolygó Podcast: Tiszta víz A klímabarát innovációban látja a gazdaság jövőjét a francia elnök Mossunk okosan! Így növelhetjük ruháink élettartamát
Tovább a forrásra: 24.hu
Vissza
Hírfolyam