2020. február 22., Gerzson
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Emberöltők óta nem volt ilyen alacsony az Elba vízállása

Az Elbát is elérte a klímaváltozás: szeptember végén Magdeburgnál 45 centiméter körüli volt a folyó vízállása. Az eddigi legalacsonyabb vízállást itt több mint 80 éve mérték: 1934 júliusában 48 centiméteres volt.

Az Elba a csehországi Óriás-hegységből ered, Németországon áthaladva Hamburgnál ömlik az Északi-tengerbe.

„A folyón leállt a hajóközlekedés, de a kenusok és más vízisportot űzők továbbra is használják az Elbát” – mondta Hartmut Rhein, a magdeburgi vízügyi hatóság munkatársa, aki nem bocsátkozott jóslatokba a helyzet változását illetően.

A mederből egyébként előbukkant egy tizenötödik századi ínségszikla is, melyen egy üzenet is olvasható: „Ha meglátsz, sírj”.

A globális felmelegedés sajnos több vízfelületet is katasztrofális helyzetbe sodort: itt írtunk arról, hogy az egykor 26 méter mély Brenetsi-tó vízszintje az aszály miatt naponta mintegy 16 centiméterrel csökken.  

Észak-Hercegovinában pedig már eltűnt az 1500 hektáron elterülő Ramsko-tó, valamint kiszáradás fenyegeti az Ibériai-félsziget leghosszabb folyóját, a Tajót is. 

Neked ajánljuk
A víz megtartását kell elősegíteni Veszélyesen meleg vizet találtak az Antarktisznál Csatlakozókat vár a Tisza megtisztítására induló expedíció A legapróbb fogyasztók is nagy változásokat érhetnek el Összeomolhat a világ egyik legmagasabb aktív vulkánja (képgalériával)
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam