2021. április 13., Ida
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Így reagált a Coca-Cola a Greenpeace közleményére

Nagy port kavart a Greenpeace közleménye, melyben konkrétan megnevezte azokat a termékeket, amelyek a világot elborító hulladékhegyek legfőbb alkotóelemei. A listát a Coca-Cola vezette. A cég reagált. Álláspontja fontos megfontolásokat és megállapításokat tartalmaz.

Nemrég itt számoltunk be a felmérésről, melyet a Greenpeace-hez köthető Break Free From Plastic mozgalom készített arról, hogy  mely vállalatok termékeiből emelkednek a világot elborító hulladékhullámok

A 10 leggyakrabban szereplő cég listája ekképpen alakult:

  • 1. Coca-Cola
  • 2. PepsiCo
  • 3. Nestlé
  • 4. Danone
  • 5. Mondelez
  • 6. Procter&Gamble
  • 7. Unilever
  • 8. Perfetti van Melle
  • 9. Mars
  • 10. Colgate-Palmolive
Coca-Cola, ez a tiéd? Fotó: breakfreefromplastic.org

A Coca-Cola a lista megjelenését követően szinte azonnal reagált a közleményre.

 Hiszünk abban, hogy a jövő okos párbeszédből és felelős tettekből épül,

ezért a Coca-Cola központjának szerkesztőségünkhöz eljuttatott álláspontját szó szerint közöljük: 

Támogatjuk a Greenpeace célkitűzését, hogy eltávolítsuk a hulladékokat az óceánból és nagyra értékeljük erőfeszítéseiket, hogy minél több ember figyelmét felhívják erre a fontos környezetvédelmi kihívásra. A Greenpeace úgy döntött, hogy a műanyaghulladék kezelésének egyetlen megközelítésére koncentrál. Mi abban hiszünk, hogy minden csomagolóanyagnak lehet előnye, és ha megfelelően kezelik, értékes, újra felhasználható alapanyaggá válhat. Hogy ez megvalósulhasson, hatékonyabb hulladékgyűjtésre, még több újrahasznosított anyag felhasználására és teljes újrahasználhatóságra van szükség.

Mi készen állunk, hogy kivegyük a részünket a feladatból. Ambiciózus célokat tűztünk ki magunk elé: 2030-ig elérjük, hogy évről évre ugyanakkora mennyiségű műanyagpalackot és alumíniumdobozt gyűjtsünk vissza és hasznosítsunk újra, amennyit eladtunk – függetlenül attól, hogy az honnan származik.

Ez a vállalás a Hulladékmentes Világ (World Without Waste) jövőképünk fontos eleme – emellett azt is elhatároztuk, hogy 2030-ig minden palackunkat és alumíniumdobozunkat 50 százalékban újrahasznosított anyagból készítjük. Bár jelenlegi csomagolóanyagaink nagy része (85%) már ma is újrahasznosítható, azon dolgozunk, hogy 2025-re ez az érték 100 százalék legyen. Erre egyedül nem vagyunk képesek, és időbe fog telni, amíg minden vállalásunkat teljesítjük. De felismertük, hogy cselekednünk kell, és tisztában vagyunk annak fontosságával, hogy egy Hulladékmentes Világot hozzunk létre.”

A felelősség persze közös: naponta 3,5 millió tonna (!) szemetet termelünk, melynek jelentős része műanyag.

Bolygó vagy műanyag?  Fotó: National Geographic

Klímafronton a végjáték már elkezdődött: minden embernek cselekednie kell – végtére is, ha belegondolunk, nem a bolygót, hanem önmagunkat és a jövő generációit kell megmentenünk. 

Neked ajánljuk
A beszállítóknak is van véleményük a belső égésű motorok betiltásáról Több ezren vettek részt Szerbiában egy környezetvédelmi tüntetésen A Közös Kutatóközpont szerint megkaphatja a zöld címkét az atomenergia Kicsiben is bele lehet vágni az ökogazdálkodásba Legyél te is a természet dallamainak komponistája!
Forrás: Élő Bolygónk
Vissza
Hírfolyam