2020. október 30., Alfonz
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Mesterséges aszály indíthat migrációs hullámot Irakból

Törökország hajlandó több vizet átengedni Irakba. Ankara ezt azután közölte, hogy a szomszédját sújtó aszályt tetézve Irán visszaszorította a vízszolgáltatást. A súlyos helyzet nemcsak külpolitikai feszültséget, de tömegek elvándorlását is okozhatja.

„A legfelsőbb vezető parancsára 7 milliárd köbméter víz átengedését állítjuk le Irak nyugati és északi határaihoz, miközben 8 milliárd dollárt kap az energia- és mezőgazdasági minisztérium a vízmozgás menedzselésére” – közölte az iráni agrártárca főnöke, Ali Murad Akbari. Mindez komoly csapás az iraki gazdáknak és a közös, sííta vallás ellenére tovább mélyíti a két szomszéd közötti feszültséget. A nyár folyamán már véres, Irán-ellenes tüntetések zajlottak a dél-iraki Bászrában, ahol a szennyezett víz miatt több ezren betegedtek meg.

Az iraki vízellátás az utóbbi hónapokban egyre jobban megszenvedte, hogy a Tigris folyón, török és iráni területen található gátak visszafogják a vizet.

Az iraki parlament elnökének végül sikerült megállapodnia Recep Tayyip Erdogan török elnökkel, hogy Ankara felfuttatja a vízexportot azért, hogy egész Irak és különösen az aszály sújtotta Bászra számára biztosítsák az ellátást.

A mesterséges aszály élhetetlenné teheti Irakot Fotó: MTI/EPA/Lukas Coch

Ankara az idén nyáron kezdte feltölteni az 1950-es évek óta tervezett és ellentmondásos Ilisu-gát víztározóját, emiatt pedig drámai módon visszaesett a vízszint a Tigris folyóban.

Közben az irániak azzal indokolták a víz elterelését, hogy az három nagyszabású hazai mezőgazdasági projekthez szükséges.

„A vízhiány az országra leselkedő egyik legnagyobb fenyegetés” –
mondta az iráni agrárminiszter.

Az iráni nagykövet helyettese ugyanakkor tagadta, hogy egyoldalúan ilyen lépést tehetnének, az észak-iraki kurd régió hatóságai már a nyár elején közölték: eltűnt a víz néhány kisebb, a határon áthaladó folyóból azután, hogy az irániak három nagy gátat helyeztek üzembe a Kark és Karún folyókon.

Irak kiszolgáltatott, mivel felszíni vizeinek kétharmada esetében a források más ország területén találhatók. A vízhiány fokozza a munkanélküliség és a közszolgáltatások hiánya miatt kirobbant tömeges tiltakozást.

Neked ajánljuk
Magyar szakemberek rehabilitálják a legnagyobb Fülöp-szigeteki tavat Víz alá került Vietnám középső területe Mose ismét megmentette Velencét Cleaneco – a környezettudatos magyar mosószer Anne Sverdrup-Thygeson: Terra Insecta
Tovább a forrásra: infostart.hu
Vissza
Hírfolyam