2021. február 26., Edina
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Rekordalacsony a Duna vízállása

Az augusztus óta tartó csapadékszegény időjárás miatt a Duna vízállása ismét aggodalomra ad okot. Az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) közleménye szerint a folyó Budapest alatti szakaszánál 71 éve nem volt olyan alacsony a vízállás, mint most. 

Szeptember elején itt számoltunk be arról, hogy a Duna vízszintjét is megviselte az egész Európát sújtó aszály. A helyzet azóta sem javult sokat: most újabb negatív rekordok dőltek meg.

Október 15-én, 10 órakor ugyanis Budapestnél 49 centiméter volt a Duna vízállása.

Ez 2 centiméterrel alacsonyabb, mint a valaha mért legkisebb vízszint. Ezt a rekordot 1947. november 6-án rögzítették 

– fejtette ki az OVF az MTI-hez eljuttatott közleményében, hozzátéve: valószínűleg a következő pár napban még újabb negatív vízállásrekordok születnek.

Az Ínség-szikla ismét megjelent a Dunán Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Október 15-én, a nap első felében a Budapest alatti szakaszon is több helyen megdőlt a valaha mért legkisebb vízszintként rögzített rekord, így Adonynál, Dunaújvárosban, Dunaföldváron, Pakson és Domboriban is.

Az előrejelzések szerint a hét vége előtt nem várható jelentősebb mennyiségű csapadék a Duna külföldi vízgyűjtőin, ezért további apadásra számítanak.

  • Az alacsony vízállás a hajózást is erősen érinti. A Duna magyarországi szakaszán több gázló nem éri el az ideális mélységet. A hajósok itt tájékozódhatnak az aktuális gázlóadatokról.
Neked ajánljuk
Magas a Balaton vízállása – nyitva a Sió-zsilip Már tisztul a Szamos vize A téli turizmus is alkalmazkodhat a kedvezőtlen klímatrendekhez Madárodúkat kapnak óvodák a Zöld Dunakanyar Program részeként Nem csak a klímaváltozás hozhat extrém időjárást
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam