2021. szeptember 27., Adalbert
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

OMSZ: egyre kritikusabb a csapadékhiány

A következő 8-10 nap során sincs kilátásban komolyabb csapadék, tovább folytatódik az aszályos idő. A talaj az ország nagy részén száraz vagy egyenesen csontszáraz, így a repce és az őszi kalászosok is sokfelé sínylődnek – hívta fel a figyelmet az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ).

Az előző héten egyedül hétfőn volt csapadék az országban, az is csak a Tisza-tótól keletre egy keskeny sávban, illetve elszórtan a Dunántúlon, de csak elenyésző mennyiségben, így tovább nőtt a csapadékhiány – emelte ki közleményében az OMSZ. 

Legutóbb szeptember 23–25. között esett számottevő mennyiség délnyugaton és északkeleten (15-20 mm), előtte pedig augusztus végén, szeptember elején esett a Dunántúlon nagyobb mennyiség (50-100 mm). Azonban

az ország jelentős részén július vége óta alig esett.

Egyre kritikusabb a csapadékhiány Fotó: OMSZ

Sokfelé 150 mm körüli csapadékmennyiség hiányzik a talajból a fölső 1 m-es talajrétegben. A legrosszabb a helyzet Csongrád, Békés, Jász-Nagykun-Szolnok megyében, valamint Pest megye délkeleti, Heves és Borsod megye déli, valamint Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar nyugati részein. 

Az OMSZ szerint az október döntő része valószínűleg már ilyen aszályosan fog eltelni, ez pedig a mezőgazdaságnak sem tesz jót.  Az augusztus óta tartó csapadékszegény időjárás miatt ráadásul a Duna vízállása ismét aggodalomra ad okot. Az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) közleménye szerint a folyó Budapest alatti szakaszánál 71 éve nem volt olyan alacsony a vízállás, mint most – erről itt írtunk bővebben. 

Neked ajánljuk
Kenya a tartós aszály miatt hirdetett nemzeti katasztrófahelyzetet A klímaváltozás növeli a súlyos aszályok gyakoriságát Európában Németh Lajos meteorológus véleménye a magyar mezőgazdaságot érintő klímaváltozásról (videó) Még lehet jelentkezni a kéktúrázás napjára Mutatjuk a 2020-as hazai energiamixet
Tovább a forrásra: met.hu
Vissza
Hírfolyam