2021. május 7., Gizella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Ismét rekordalacsony a Duna vízállása

Újabb rekordot döntött a Duna vízállása: Budapesten, október 25-én reggel kilenckor 38 cm volt a vízállás, ez pedig 3 centiméterrel alacsonyabb az október 17-i negatív rekordnál – derült ki az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) közleményéből. 

Az elmúlt időszak csapadékszegény időjárásának következtében folyóinkon rendkívül alacsony vízszintek alakultak ki. Itt számoltunk be arról, hogy a Dunán október közepén a víz szintje történelmi rekordot döntött.

Október 24-én Komárom 14 centiméterrel, Esztergom 9 centiméterrel haladta meg a múlt heti valaha mért legalacsonyabb értékeket. A hullámvölgy alja jelenleg Nagymaros térségében tart, itt október 25-én reggel  –72 centimétert észleltek, amely 10 centiméterrel múlja alul a múlt heti legalacsonyabb értéket.

A Duna alacsony vízállása miatt felszínre került hajóroncs a Külső-Béda-holtágban a Baranya megyei Kölked közelében  Fotó:MTI/Sóki Tamás

Az OVF tájékoztatása szerint október 25-én hajnalban Budapestnél és Adonynál is megdőlt a múlt heti alacsony érték:

Budapestnél a vízállás 9 órakor 38 cm volt, amely 3 cm-el alacsonyabb a 2018. október 17-i új negatív rekordnál.

Az elmúlt két napban lehullott számottevő mennyiségű (30-40 mm), valamint a meteorológiai előrejelzés szerint az elkövetkező napokban várható további jelentős mennyiségű (70-80 mm) csapadék hatására több egymást követő vízszintemelkedés valószínűsíthető a Dunán.

Neked ajánljuk
Lezárultak a munkálatok: most a természeten a sor Szigetszentmiklóson Alulbecsülték a folyóvizek szerepét a szénkörforgásban Utolsó európai menedékükön orvhalászat veszélyezteti a Duna tokhalfajait Szezonális térkép – A helyi zöldség és gyümölcs egészségesebb Egy egész város fogott össze a tiszakécskei családért
Tovább a forrásra: ovf.hu
Vissza
Hírfolyam