2020. augusztus 4., Dominika, Domonkos
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Víz és oxigén a Marson?

A kutatók felfedezték, hogy a Mars felszíne alatt található sós víz elegendő oxigénnel szolgálhat olyan létformák megmaradásához, amelyek évmilliárdokkal ezelőtt alakultak ki a Földön.

A kutatást vezető Vlada Stamenkovic, a NASA bolygókutató intézete, a kaliforniai Pasadenában működő Jet Propulsion Laboratory munkatársa szerint az eredményeik átírják a marsi élet lehetőségéről alkotott elképzeléseket.

Stamenkovic hozzátette, sosem gondolták, hogy az oxigén szerepet játszhat a marsi életben, tekintve, hogy a bolygó légkörének mindössze nagyjából 0,14 százalékát teszi ki. Az ember által belélegzett levegőnek ezzel szemben majdnem 21 százalékát alkotja oxigén.

Az oxigénigényes (aerob) életformák a fotoszintézissel – a fény segítségével a szén-dioxid és a víz glükózzá és oxigénné alakítása – együtt fejlődtek ki a Földön. Az oxigén kulcsszerepet játszott az összetett életformák megjelenésében a több mint kétmilliárd évvel ezelőtt bekövetkezett nagy oxigenizációs eseményt (oxigénkatasztrófa) követően, amikor jelentősen megnőtt a Föld légkörének molekuláris oxigéntartalma.

Elegendő oxigént biztosíthat az élet számára a Marson lévő víz Fotó: NASA

A Föld azonban olyan mikroorganizmusoknak is otthont ad, például az óceánok mélyén, amelyek megélnek oxigénszegény környezetben. Ezért amikor a szakértők a marsi élet lehetőségéről gondolkodtak, mindig anaerob életformák lehetőségét kutatták – magyarázta Stamenkovic.

A mostani tanulmány során a kutatók először megnézték, hogy az oxigén miként oldódik sós vízben fagypont alatti hőmérséklet esetén, majd megbecsülték a Marson az elmúlt 20 millió évben végbement, valamint a következő 10 millió évben várható éghajlati változásokat.

Mindezt összevetve ezt követően megnézték, hogy a Mars mely régióiban a legvalószínűbb a sósvíz-alapú oxigéntermelés, amely a későbbiekben segíthet meghatározni az újabb kutatások helyszíneit.

Neked ajánljuk
A Duna vízhozamának 30-szorosával pusztít a Jangce Magyar szakemberek is részt vesznek az Atlanti-óceánt kutató projektben Nem csak a fakivágás veszélyezteti súlyosan az amazóniai esőerdők megújulóképességét Ehető vadon termő növények a tányéron Az őshonos emlősök negyede a kihalás szélére került Angliában
Tovább a forrásra: hirado.hu
Vissza
Hírfolyam