2019. szeptember 19., Vilhelmina
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Rengeteg vízzel teli bolygó lehet a Naprendszeren túl

Az exobolygókat kutató Kepler űrteleszkóp és a Gaia misszió adatainak újabb elemzése alapján a tudósok arra az eredményre jutottak, hogy a más csillagok körül keringő bolygók között olyanok is léteznek, amelyeknek fő komponense a víz lehet. 

Sok eddig megismert bolygót akár 50 százaléknyi víz is alkothatja, tehát jóval több, mint a Föld saját tömegéhez viszonyított 0,02 százalékos víztartalma.

„Óriási meglepetés volt, amikor rájöttünk, hogy ilyen sok vízi világ létezik”

– mondta a Harvard Egyetem vezető kutatója, Li Zeng.

A tudósok a 4000 eddig megerősített exobolygó vagy exobolygójelölt túlnyomó részét két kategóriába sorolták: az egyikbe azokat tették, amelyek bolygórádiusza átlagosan a Földének másfélszerese volt, a másikba pedig azokat, amelyek átlagos rádiusza a Föld rádiuszának 2,5-szerese volt.

„Megvizsgáltuk, hogy a tömegük hogyan viszonyul a sugarukhoz, és kialakítottunk egy modellt, amely megmagyarázhatja a kapcsolatot” – magyarázta Li.

Rengeteg vízzel teli bolygó lehet a Naprendszeren túl Fotó: NASA

A tudós modellje alapján a Földéhez képest 1,5-szeres rádiuszú bolygók a tendencia szerint összetételükben többnyire sziklás planéták, míg a 2,5-szeres rádiuszú bolygók feltehetően inkább vízi világok.

„Vízről beszélünk, de nem olyanról, amit közönségesen a Földön találunk. A szóban forgó bolygók felszíni hőmérséklete 200-500 Celsius-fok körül lehet, a felszín felett túlnyomórészt vízpárából álló légkör alakult ki, a folyékony vízréteg pedig az alsó rétegben húzódik meg” – magyarázta a kutató.

Li szerint a Földnél nagyobb összes ismert exoplanéta 35 százaléka vízben gazdag lehet, és ezek a vízi világok hasonló módon alakultak ki, mint a Naprendszerben található Jupiter, Szaturnusz, Uránusz vagy Neptunusz.

Neked ajánljuk
Történelmi tragédia: óriási pusztítást végzett a Dorian hurrikán Egyre rosszabb a helyzet: súlyos vízhiány fenyeget Öngyilkos tücskök, zombi csótányok és más parazitamesék Norvégiában már rég rájöttek, hogyan kellene védekezni a tömegturizmus ellen Egy új innováció véget vethet a kávékapszulák rossz hírének
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam