2021. december 2., Melinda, Vivien
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Eltűnt egy japán sziget!

Egyik napról a másikra eltűnt az Eszambe Hanakita Kodzsima nevű lakatlan japán sziget, melyet most a parti őrség keres. A szakemberek szerint a sziget a Csendes-óceánba süllyedt.

A sziget Hokkaido közelében, az Északi Területektől nyugatra terül el. Egyike annak a 158 lakatlan szigetnek, amelyet 2014-ben nevezett el a japán kormány, hogy tisztázza területi vizeinek határát, és kiterjessze kizárólagos gazdasági övezetét. A parti őrség 1987-ben tanulmányozta a szigetet, amelynek akkor a legmagasabb tengerszint feletti pontja 1,4 méter volt. 

A helyiek értesítették a helyi halászati társaságot szeptemberben a sziget valószínű eltűnéséről, amikor Simizu Hirosi író felkereste a Hokkaidón fekvő Szarufucu falut, hogy a rejtőzködő japán szigetekről írt könyvének folytatásához anyagot gyűjtsön – írta az Aszahi Simbun japánlap nyomán az MTI.

Nyoma veszett a japán szigetnek (illusztráció) Fotó: Pixabay

Ha a parti őrség megerősíti a sziget eltűnését, akkor japán területi vizeinek határa fél kilométerrel zsugorodni fog.

Nem Japán az egyetlen ország, amely a közelmúltban elvesztett egy szigetet, múlt hónapban a Hawaii-szigetek egy távoli kicsiny szigetét, a Keleti-szigetet törölte le a térképről a Walaka hurrikán – erről itt írtunk bővebben.

Neked ajánljuk
A vízben állva üzent a COP26 résztvevőinek a süllyedő szigetország minisztere Gyilkos extrém időjárás Kanadában Még van sofőr, de már nem ér a műszerfalhoz Rendkívül népszerű a Hulladékvadász alkalmazás Lyon fenntarthatósági megfontolásokból betiltja a vendéglátóhelyek teraszainak fűtését
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam