2018. november 17., Gergő, Hortenzia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Eltűnt egy japán sziget!

Egyik napról a másikra eltűnt az Eszambe Hanakita Kodzsima nevű lakatlan japán sziget, melyet most a parti őrség keres. A szakemberek szerint a sziget a Csendes-óceánba süllyedt.

A sziget Hokkaido közelében, az Északi Területektől nyugatra terül el. Egyike annak a 158 lakatlan szigetnek, amelyet 2014-ben nevezett el a japán kormány, hogy tisztázza területi vizeinek határát, és kiterjessze kizárólagos gazdasági övezetét. A parti őrség 1987-ben tanulmányozta a szigetet, amelynek akkor a legmagasabb tengerszint feletti pontja 1,4 méter volt. 

A helyiek értesítették a helyi halászati társaságot szeptemberben a sziget valószínű eltűnéséről, amikor Simizu Hirosi író felkereste a Hokkaidón fekvő Szarufucu falut, hogy a rejtőzködő japán szigetekről írt könyvének folytatásához anyagot gyűjtsön – írta az Aszahi Simbun japánlap nyomán az MTI.

Nyoma veszett a japán szigetnek (illusztráció) Fotó: Pixabay

Ha a parti őrség megerősíti a sziget eltűnését, akkor japán területi vizeinek határa fél kilométerrel zsugorodni fog.

Nem Japán az egyetlen ország, amely a közelmúltban elvesztett egy szigetet, múlt hónapban a Hawaii-szigetek egy távoli kicsiny szigetét, a Keleti-szigetet törölte le a térképről a Walaka hurrikán – erről itt írtunk bővebben.

Neked ajánljuk
Még mindig sugárszennyezett a víz a fukusimai erőműnél A tengerszint-emelkedés miatt rengeteg sziget lakhatatlanná válhat Komoly fejlesztések indulnak a Toyotánál Népszerű a zöldkötvény a pénzvilágban Áder János: a Föld éves erőforrásainak csaknem dupláját használja fel az emberiség
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam