2022. május 29., Magdolna
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Hol fognak háborúzni a vízhiány miatt?

Korábban már az ENSZ jelentése is rámutatott: ha nem teszünk valamit, akkor 2050-re véglegesen megváltozik bolygónk klímája. Az Európai Bizottság kutatóközpontja most arra is rávilágított, hol törhetnek ki háborúk és egyéb konfliktusok a víz miatt.

Az Earther által kiszúrt tanulmányt az Európai Bizottság Közös Kutatóközpontja készítette. A kutatók szerint nem szabad lebecsülni az apadó vízforrások szerepét.  Céljuk az volt, hogy azonosítsák a kérdésben legsebezhetőbb régiókat, és remélik azt is, hogy még most párbeszéd indulhat be a különböző felek közt, hogy elkerüljék a későbbi konfliktusokat.

A tiszta ivóvíz hiánya sok helyen háborúkhoz vezethet  Fotó: Flickr

A kutatáshoz gépi tanulásos módszerrel dolgoztak, algoritmus segítségével vizsgálták meg azokat a faktorokat, amelyek a történelemben korábban vízháborúkhoz vezettek (volt belőlük pár, itt lehet böngészni). A modellbe beleszámították például az egyes területek hozzáférését az édesvízhez, a klímaváltozás mértékét és demográfiai változókat. Ami biztos:

 a határokon fekvő vízforrások, tavak és folyók konfliktusokhoz fognak vezetni,
 ha az édesvíz ritka, az emberek sokan vannak, a politikai helyzet pedig változó.

Öt olyan régiót azonosítottak, ahol konfliktus alakulhat ki: ilyen a Nílus, a Gangesz és Brahmaputra, az Indus, a Tigris és az Eufrátesz, illetve a Colorado folyók vidéke.

Térképen a leginkább érintett régiók. Barnával a magas, kékkel az alacsony kockázatot jelölték Fotó: European Union

A kutatók úgy látják, hogy a veszélyeztetett területeken a következő ötven-száz évben 75-95 százalékkal fogja növelni a konfliktusok esélyét a populáció növekedése és a klímaváltozás.

Fabio Farinosi, a kutatócsoport vezetője szerint kutatásuk arra is jó, hogy még időben azonosítani lehessen a veszélyeztetett régiókat, és fel lehessen készülni a válságokra, melyeket elkerülhetők lehetnek. 

Neked ajánljuk
Wellingtont és Aucklandet is veszélyezteti az emelkedő tengerszint Az óceánok változó hőviszonyai hatással lesznek az időjárás-előrejelzésre is Egy „halálfalba” gabalyodott bálnát mentettek Mallorcánál Ennyi energiát termeltünk 2021-ben Északkelet-Európa lesz a kontinens éléskamrája?
Tovább a forrásra: azonnali.hu
Vissza
Hírfolyam