2021. április 14., Tibor
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Egyetlen nap alatt húsz évet öregedett Velence büszkesége

A Velencét sújtó árvíz miatt néhány óra alatt húsz évet „öregedett” a Szent Márk-székesegyház. A bazilika egyes részeiben ugyanis 16 órán át, mintegy 90 centiméteres magasságban állt a víz. 

Nemrég itt számoltunk be arról, hogy a heves esőzések miatt Velence területének 75 százaléka víz alá került. Ekkora áradásra 10 éve nem volt példa. Az ítéletidőben 19 ember életét vesztette.

A vízzel elöntött velencei Szent Márk tér Fotó: MTI/EPA/ANSA/Andrea Merola

„Egyetlen nap alatt húsz évet öregedett a bazilika, és ez optimista becslés”
– mondta Carlo Alberto Tesserin, a székesegyház gondnoka. 

„2000 óta ez volt a második alkalom, hogy az épület ilyen súlyos áradást él meg, és az ötödik alkalom csaknem ezeréves történelme során” – közölte az ANSA olasz hírügynökség.

Tesserin kiemelte: legfőbb ideje, hogy Velencét ellássák egy jobb árvízvédelmi rendszerrel, főként, mivel

a Szent Márk-bazilika csak legfeljebb 110 centiméteres vízszintig védett.

Október 29-én a vízszint 156 centiméterre emelkedett a Canal Grande déli kapujánál végzett mérések szerint.

Luigi Brugnaro polgármester úgy nyilatkozott, hogy a történtek ráirányítják a figyelmet a Mose nevű árvízellenes gát befejezésének szükségességére. Az eddig 5,5 millió euróba került Mose elkészültét a növekvő költségek és az építkezés elhúzódása hátráltatja. 

Szeptemberben Danilo Toninelli infrastrukturális miniszter az olasz parlamentben közölte, hogy a Mose 94 százalékban elkészült, de 2017 óta áll a hatalmas közpénzeket felemésztő építkezés.

Neked ajánljuk
Újabb részletek a Sydney-t és környékét sújtó árvízről Újabb részletek a Sydney-t és környékét sújtó árvízről Lebegő kertekkel a klímaváltozás ellen? Az elit életmódváltása feltétlenül szükséges a klímacélok teljesítéséhez Az Északi-tenger mélyén heverő világháborús hulladékok hatásait kutatják Németországban
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam