2022. július 6., Csaba
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Sok csokoládét eszik? Akkor elég nagy lehet a vízlábnyoma

Vitathatatlan tény, hogy a vízprobléma megoldása egyre sürgetőbbé válik a világ számára. Azt azonban már kevesen tudják, hogy valójában mennyi víz felhasználásával jár kedvenc csokoládénk és használati tárgyaink előállítása. 

A vízlábnyom  fogalmát annak mérésére vezették be, hogy egy-egy termék előállítása mennyi vizet igényel. Európában a felhasznált vízmennyiség java részét, 44 százalékát az energiatermelés emészti fel, 24 százalékát a mezőgazdaság, 21 százalékát a lakossági vízellátás, 11 százalékát pedig az ipar. Ami az energiatermelést illeti, csak ízelítőként,

egyetlen 60 wattos égő 12 órányi világításához 60 liter vízre van szükség.

Korábban mi is írtunk már arról, hogy az ételek közül a hústermelés sokkal több vízzel jár, mint a növénytermesztés.

Míg egy kg gabona előállításához 500-4000 liter vízre van szükség, addig 1 kg hús 5000-20 000 liter vizet emészt fel.

Mégsem az állati táplálék vezeti az ételek vízlábnyomlistáját, hanem a csokoládé.

Egy kilóra eső 17,196 liternyi vízigényével megelőzi a marhahúst, melynek kilójához 15,415 liter vízre van szükség. A birka 10,412, a disznó 5988, a csirke pedig 4325 liter vízbe kerül kilónként. 

Rengeteg víz kell a csokoládé előállításához Fotó: Freepik

Az adatok összessége azonban különösen annak fényében látszik pazarlásnak, hogy a világon előállított élelmiszer fele még azelőtt a kukába kerül, hogy egyáltalán eljutott volna a fogyasztóhoz. 

Számolgassunk!

  • Ruhák: számtalan fogyasztási cikket használunk nap mint nap, melyek víz- és energiaigénye szintén jócskán megterheli a környezetünket. Ha a ruhák elkészítését nézzük, egy kiló pamut 11 ezer liter vizet igényel. Egy farmerhez körülbelül 6840 liter vízre, míg egy pamutpólóhoz 1600 liter vízre van szükség. 1 kg bőrcipő elkészítése során 16 ezer liter víz fogy!
  • Elektronikai eszközök: az előállítása több energiát követel, mint amennyit a használata során elfogyaszt. Egy kiló mikrochip elkészítéséhez 16 ezer liter víz kell. 

  • Gépkocsik: egy autógumihoz 2072 liter, egy autóhoz pedig nem kevesebb mint 156 ezer liter vízre van szükség. Természetesen lehetne még fokozni a mennyiségeket, hiszen ott vannak a repülőgépek, a hatalmas óceánjárók, ám azokból jóval kevesebbet gyártanak, mint a gépkocsikból.

Neked ajánljuk
Jó hírek a természetes vizek szerelmeseinek A Nagy-sóstó kiszáradása mérgezővé teheti Salt Lake City levegőjét A kert, amely a tulajdonosa energiáival és a vízzel is spórol Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: ecolounge.hu
Vissza
Hírfolyam