2019. május 24., Eliza, Eszter
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Mi lesz veled, Velence?

A tengerszint-emelkedés egyre kegyetlenebb módon hívja fel a figyelmet arra, hogy nincs időnk hezitálni. A Velencét sújtó októberi áradásban tizenkilenc ember életét vesztette; az anyagi károk pedig több millió euróra rúgnak. A megoldást jelentő Mose-projekt befejezése ezért is égetően fontos.

Nemrég megjelent egy lista azokról a nagyvárosokról, melyeket néhány évtized múlva komoly vízhiány fenyegethet. Sokakat megdöbbentett, hogy az előrejelzések szerint nemcsak a négymillió lakosú Fokváros van veszélyben, hanem London is – erről itt írtunk bővebben. 

Fokvárosban vészesen közeleg a nulladik nap, amikor elzárják a csapokat Fotó: MTI/EPA/Nic Bothma

Nem sokkal később a Nanyang Műszaki Egyetem szakemberei is publikáltak egy tanulmányt, amely már azt taglalja, hogy az átlagos globális tengerszint 2100-ra akár közel 2,5; 2300-ra pedig 15 méterrel is emelkedhet. A tengerszint emelkedése olyan városokat fenyegethet, mint Amszterdam – amely jelenleg csupán 2 méterrel fekszik a tengerszint felett – és Velence, amely a klímaváltozás következtében 100 éven belül víz alá kerülhet.

Ezt példázza az is, hogy idén októberben az olasz város 75 százalékát ellepte a víz. 

A legnagyobb modern kori árvízre 1966-ban volt példa: akkor 194 centiméter magasan állt a vízszint az alappont felett.

A lányát viszi a hátán egy férfi a vízzel elöntött velencei Szent Márk téren  Fotó: MTI/EPA/ANSA/Andrea Merola

cselekedni kell!

Furcsa fordulat, hogy az a tenger, amely az 5. század óta védte Velencét a hódítóktól, ma már a város ellenségévé vált. Egyre gyakoribbak a pusztító áradások, a legnagyobb, közel 2 méteres emelkedés 1966-ban volt. Ekkortájt merült fel, hogy szükség van egy olyan létesítményre, amely megóvja a várost a tengertől. Több évtizedes vitát követően, 2003-ban elkezdődött a MOSE (Mózes) elnevezésű gátrendszer kivitelezése, amely a tervek szerint akkor lépne működésbe, ha az Adriai-tenger szintemelkedése eléri az egy métert. Eredetileg 2011-re ígérték a munkálatok befejezését, időközben azonban több korrupciós botrány is akadályozta a projektet.

A munkálatok egy ideig jól haladtak, 2013-ban sikeresen tesztelték a mechanikus zsiliprendszer első négy elemét:

A kivitelezés azonban rengeteg pénzbe, becslések szerint nagyjából 6,3 milliárd (!) dollárba kerül. A projekt 2017 óta semmit nem haladt, ráadásul a környezetvédők és az Európai Bizottság szerint más megoldásra lenne szükség, mivel a gátrendszer veszélybe sodorhatja a helyi élővilágot.

Egyetlen nap alatt 20 évet öregedett a Szent Márk-székesegyház Fotó: MTI/EPA/ANSA/Andrea Merola

A Velencét októberben sújtó katasztrófa miatt azonban ismét fókuszba került a Mose szükségessége. A gátrendszer – Danilo Toninelli olasz infrastrukturális miniszter közlése szerint – 94 százalékban már elkészült.

Ha minden jól megy, akkor 2022-re talán teljesen felépülhet a Mose gátrendszer.

Csak reménykedni tudunk abba, hogy valóban sikerül tartani a céldátumot, és a klímaváltozás számlájára írható, 19 emberéletet követő októberi pusztítás nem ismétlődik meg.

Neked ajánljuk
Több ezer kanadainak kellett elhagynia az otthonát az áradások miatt Több országban is komoly problémákat okoznak az esőzések Katasztrófahelyzet Olaszországban Előttünk a vízözön? Akár két métert is nőhet a tengerszint 2100-ra Még mindig a gyaloglás a legkörnyezetbarátabb közlekedési mód
Forrás: Élő Bolygónk
Vissza
Hírfolyam