2019. augusztus 22., Menyhért, Mirjam
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Gondolta volna? Vizeink egy része a korai napködből származik

A fiatal Nap környezetében lévő por- és gázfelhőből származhat a földi víz egy része. A legutóbbi vizsgálatok alapján a szakemberek azt is megállapították, hogy a bolygó jóval több hidrogént tartalmaz, mint azt eddig vélték.

Eddig úgy hitték, hogy a vizet aszteroidák hozták magukkal, amikor becsapódtak a  Földbe. Erre abból következtettek a tudósok, hogy az aszteroidákon és a Föld óceánjaiban lévő víz kémiai ismertetőjegyei megegyeznek.

A bolygó belsejében, a köpeny és a mag közti határon lévő hidrogénnek azonban egészen más ismertetőjegyei vannak, tehát valószínűleg nem az aszteroidákból származik – fejtették ki az Arizonai Állami Egyetem kutatói. Ráadásul a földköpenyben bizonyos nemesgázok a napköd por- és gázfelhőire jellemző tulajdonságokkal rendelkeznek.

A kutatók új elmélettel álltak elő, amely szerint évmilliárdokkal ezelőtt több, felszínén vizet hordó, a még fiatal Nap körüli anyagköddel körbevett aszteroida olvadhatott egybe a Földdel.

Az új elmélet szerint a Földön lévő víz egy része a korai napködből származik Fotó: Pixabay

A napköd gázai eljutottak a Föld fiatal légkörébe, és a magmaóceán felvette őket. Ezt követően az újabb égitestek becsapódása még több vizet hozott, és jelenlegi méretére növelte a Föld kiterjedését.

A tudósok becslése szerint száz vízmolekulából egy-kettő származhat a napködből.

Neked ajánljuk
Egyre rosszabb a helyzet: súlyos vízhiány fenyeget A víztisztítás új dimenzióját hozhatja el a magyar és indiai kutatók találmánya Ami mindig elfolyik az ujjaink között (képgaléria) Több millió fát vágnak ki az új nepáli nemzetközi repülőtér építése miatt De mi lesz, ha mégsem vesszük be a kanyart?
Tovább a forrásra: hirado.hu
Vissza
Hírfolyam