2019. március 23., Emőke
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Gondolta volna? Vizeink egy része a korai napködből származik

A fiatal Nap környezetében lévő por- és gázfelhőből származhat a földi víz egy része. A legutóbbi vizsgálatok alapján a szakemberek azt is megállapították, hogy a bolygó jóval több hidrogént tartalmaz, mint azt eddig vélték.

Eddig úgy hitték, hogy a vizet aszteroidák hozták magukkal, amikor becsapódtak a  Földbe. Erre abból következtettek a tudósok, hogy az aszteroidákon és a Föld óceánjaiban lévő víz kémiai ismertetőjegyei megegyeznek.

A bolygó belsejében, a köpeny és a mag közti határon lévő hidrogénnek azonban egészen más ismertetőjegyei vannak, tehát valószínűleg nem az aszteroidákból származik – fejtették ki az Arizonai Állami Egyetem kutatói. Ráadásul a földköpenyben bizonyos nemesgázok a napköd por- és gázfelhőire jellemző tulajdonságokkal rendelkeznek.

A kutatók új elmélettel álltak elő, amely szerint évmilliárdokkal ezelőtt több, felszínén vizet hordó, a még fiatal Nap körüli anyagköddel körbevett aszteroida olvadhatott egybe a Földdel.

Az új elmélet szerint a Földön lévő víz egy része a korai napködből származik Fotó: Pixabay

A napköd gázai eljutottak a Föld fiatal légkörébe, és a magmaóceán felvette őket. Ezt követően az újabb égitestek becsapódása még több vizet hozott, és jelenlegi méretére növelte a Föld kiterjedését.

A tudósok becslése szerint száz vízmolekulából egy-kettő származhat a napködből.

Neked ajánljuk
Gondolta volna? Idehaza az ivóvíz a legszigorúbban ellenőrzött élelmiszer Most kiderül, hogyan hat a Balatonra a klímaváltozás Áder János: a 21. század a víz évszázada lesz Milliárdokkal támogatják a kkv-k napelemes fejlesztését Nagyjából 100 liter fáradt olajat öntöttek egy egri árokba
Tovább a forrásra: hirado.hu
Vissza
Hírfolyam