2019. június 17., Alida, Laura
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Hazánkban tovább nőhet a vízhiány

A héten két hidegfront is érinti térségünket, de számottevő csapadék sajnos továbbra sem várható. Kisebb eső is csak kevés helyen fordulhat elő, így fokozódik a vízhiány a talajokban.

Az Országos Meteorológiai Intézet közleménye szerint a múlt héten tovább fokozódott a szárazság. Egyáltalán nem esett eső az országban, elszórtan, a Tiszántúl északi felén és foltokban a Dunántúlon ködszitálás fordult elő.

Az elmúlt 30 napban az Alföld nagy részén, illetve Baranyában 10 mm csapadék sem hullott, de középhegységeink, valamint Nagykanizsa térségének kivételével az ország többi részén sem haladta meg a 30 mm-t.

Alacsony a Duna vízállása is Fotó: MTI/Kovács Tamás

Ez a mennyiség 20-40 mm-rel kevesebb a sokéves átlagnál. A száraz időszak az ország nagy részén már augusztusban elkezdődött, és az Alföldön, valamint Baranyában az elmúlt 90 nap csapadékösszege is jelentősen, 50-90 mm-rel elmarad az átlagos értékektől. Ennek megfelelően a talajok szinte országszerte nagyon szárazak, a felső 1 méteres talajrétegben a telítettséghez képesti vízhiány az ország nagy részén meghaladja a 100 mm-t, a Tiszántúlon a 150 mm-t is.

Az előrejelzések szerint nagyobb területre kiterjedő számottevő csapadék ezen a héten sem várható. 

Neked ajánljuk
A víz három drámája is központi téma lesz a Budapesti Víz Világtalálkozón Most történik: Indiában százával evakuálják a falvakat a hőség és a vízhiány miatt A klímaváltozás és a francia bor A többség drágábban is megvenné a környezetbarát termékeket A mostani lehet a valaha volt legmelegebb június
Tovább a forrásra: met.hu
Vissza
Hírfolyam