2022. május 28., Csanád, Emil
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Még mindig sugárszennyezett a víz a fukusimai erőműnél

Japánban, a 2011-es földrengésben és szökőárban mintegy 18 ezer ember vesztette életét, a fukusimai atomerőmű is megrongálódott. Egy ellenőrzés során ráadásul most kiderült, a létesítmény környékén felhalmozott, nagyjából egymillió tonnányi víz még mindig sugárszennyezett. 

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) szakértői nemrég felkeresték a Tokió Elektromos Művek (TEPCO) tulajdonában álló létesítményt, és egy hetet töltöttek a tisztítási munkák ellenőrzésével. A TEPCO ugyanis októberben már beismerte:

az erőműnél kezelt víz továbbra is tartalmaz radioaktív részecskéket, pedig korábban évekig ennek ellenkezőjét állították.

A NAÜ közleményében azt írta: a tisztítási munkák kulcsfontosságú része a szennyezett víz kezelése.

Az erőmű környékén körülbelül egymillió tonna vizet tárolnak, amely továbbra is észlelhető mennyiségű, egészségre ártalmas radioaktív részecskét tartalmaz – tájékoztatta október 1-jén a japán kormányt a TEPCO.

A fukusimai erőmű Fotó: MTI/EPA/Majama Kimimasza

Az áramszolgáltató beismerése jelentősen csökkentette az esélyét annak, hogy a megtisztított vizet az óceánba engedhessék. A japán nukleáris felügyeleti hatóság szerint ez lenne a legjobb módszer arra, hogy megszabaduljanak a tisztítási munkák során összegyűlt víztől, de a helyi halászok erősen ellenzik az állítólag biztonságos lépést.

A japán partok mentén 2011. március 11-én történt 9-es erősségű földrengést követő szökőár elárasztotta a fukusimai atomerőművet, tönkretette a hűtőrendszerét, és a hat reaktor közül háromban megindult a mag olvadása. Több tízezer lakosnak kellett elhagynia az otthonát vagy földjét a sugárzásveszély miatt.

A cunamiban több mint 18 ezer ember halt meg vagy tűnt el, az 1986-os csernobili katasztrófa óta legsúlyosabb atomerőmű-baleset áldozatainak hivatalos számát azóta sem tették közzé.

Neked ajánljuk
A Puli Holdi Vízszimatoló meggyőzte a NASA szakembereit Lépésről lépésre halad Japán afelé, hogy valóban az óceánba engedjék a fukusimai szennyvizet Spanyolország korlátozza a légkondicionálást a középületekben Veszélyes invazív növény terjed az országban, a házakat is szétrepeszti Ecuadortól Nigériáig, Kínától az Egyesült Államokig harcoltak a környezet megóvásáért az idei „zöld Nobel-díjasok”
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam