2019. augusztus 22., Menyhért, Mirjam
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Se bubis, se mentes – öntsünk inkább csapvizet a pohárba!

Bubisat vagy menteset? – lehet, hogy a kérdés hamarosan értelmét veszti, ugyanis az Európai Parlament azt szeretné elérni, hogy a palackozott ásványvizek kiszoruljanak a vén kontinens vendéglátóipari egységeiből, és helyettük tiszta csapvíz kerüljön a poharakba. 

Az Európai Bizottság becslései szerint

ha az emberek minőségi ivóvízhez jutnának, és inkább ezt fogyasztanák, legalább 17 százalékkal csökkenhetne a palackozott vizek forgalma.

Ezzel ráadásul – a környezetvédelmi szempontokon túl – az európai háztartások mintegy 600 millió eurót spórolnának meg évente.

Talán búcsút inthetünk a palackozott vizeknek Fotó: Pixabay

Kulcskérdés azonban a jó minőségű ivóvíz. Az EU lakossága döntő többségének ma elvileg megfelelő hozzáférése van ilyen vízhez – a Kárpát-medencében pláne nem lehetne okunk panaszra.

Az EP az Európai Környezetvédelmi Ügynökség felmérésére hivatkozik, amely viszont egy nem túl friss mintavételezésből indul ki: a 2011 és 2013 között vett vízminták 98,5 százaléka megfelelt az európai standardoknak.

Az emberek csapvízbe vetett bizalma sajnos nem túl stabil. Saját érdekünk azonban, hogy tegyünk valamit, hiszen csak Magyarországon évente körülbelül 50 ezer tonna PET-palack végzi a szemétben – ennek az óriási mennyiségű műanyaghulladéknak pedig mindössze 15 százaléka kerül újrahasznosításra.

Neked ajánljuk
Marketinglufi volna a palackozott ásványvíz? Marketinglufi volna a palackozott ásványvíz? Lengyelország sem akar többé szemétlerakó lenni Bemutatkozott az 1200 lóerős villanyautó Judi Dench nem csak színésznőként példakép
Tovább a forrásra: felvidek.ma
Vissza
Hírfolyam