2019. augusztus 25., Lajos, Patrícia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Megkezdődött az Ős-Dráva program

Megkezdődött az Ős-Dráva program, melynek célja, hogy  javuljanak az egykor vizekben bővelkedő és természeti értékekben ma is gazdag ormánsági térség gazdálkodási feltételei.

Tizenhárom és fél milliárd forintos, uniós forrásból finanszírozható projektbe fogott a Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság. A Vízvisszatartás és tájhasználatváltás tervezése az Ős-Dráva programban elnevezésű beruházás a Széchenyi 2020 Környezeti és energiahatékonysági operatív programból kapott vissza nem térítendő forrást.

A fejlesztés legfőbb célja, hogy segítse a folyó környéki területeken keletkező víz visszatartását, továbbá hogy pótlást biztosítson a Drávából az egyre gyakoribb aszályos időszakok kompenzálására.

Elindult az Ős-Dráva program Fotó: MTI/Kálmándy Ferenc

„A vizek minél gyorsabb levezetésére kiépített árokhálózat felhasználásával és helyenkénti átalakításával olyan vízkormányzási rendszert hoznak létre, amely biztosítja a Drávából szivattyúval kiemelt vízmennyiség területarányos elosztását. A táj változatosabbá válik, a gazdálkodásban megnőhet az erdők, rétek, kertek, gyümölcsösök, vizes élőhelyek szerepe, vonzóbbá válik a térség a turizmus számára, javulhat a hátrányos helyzetű helyi lakosság jövedelmi helyzete” – olvasható a Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság közleményében.

Mint kiderült, a program közvetlenül 43, vízrendezési szempontból kiemelt jelentőségű ormánsági települést érint, ám ha a nagy ívű tervek megvalósulnak, jóval több dél-baranyai és határon túli település is érezni fogja a kedvező hatását. 

Neked ajánljuk
Fókuszban a víziközműrendszerek korszerűsítése A hőség darabjaira szedi Grönland jégtakaróját Naperőművet épített a Videoton Holding Afrika válhat a méztermelés fellegvárává Van remény a korallok megmentésére (videóval)
Tovább a forrásra: magyaridok.hu
Vissza
Hírfolyam