2019. május 24., Eliza, Eszter
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Katasztrofális következménnyel járhat az óceánok felmelegedése

Egy, a Nature folyóiratban megjelent új számítás szerint az elmúlt negyed évszázadban több szén-dioxidot nyeltek el az óceánok, mint ahogyan a kutatók azt korábban gondolták. Az új adatok ráadásul kihatással lehetnek a klímaforgatókönyvekre is. 

2002 és 2013 között úgynevezett „globális melegedési hiányról” beszéltek a szakemberek, azaz a levegő hőmérséklete nem melegedett, vagy csak nagyon kicsit. Ennek oka az volt, hogy az óceánok ekkor több hőt nyeltek el, mint korábban. 

„Az óceánok körülbelül egyharmadát nyelik el annak az energiának, amit a Naptól kap a Föld. Ez egy jelentős arány, de hátrányos következménye az, hogy ha melegszik a víz, akkor gyorsabban folytatja a hőtágulást, és magasabban lesz a tenger szintje” – magyarázta az összefüggéseket Mika János éghajlatkutató, az Eszterházy Károly Egyetem oktatója az InfoRádiónak. 

A szakértő kiemelte: a szén-dioxid az óceán mélyén landol a mészkőrengetegben, de ha melegszik az óceán teteje, akkor kevesebbet tud elnyelni, a szén-dioxid átkeveredése gyengébb, így a légkör szén-dioxid-tartalma növekszik.

 Óriási bajba kerülünk, ha felmelegszenek az óceánok Fotó: Pixabay

Korábban évente 1-2 millimétert emelkedett a víz, most 3 milliméternél tartunk a műholdas megfigyelések szerint

– figyelmeztetett Mika János, hozzátéve, hogy a tengervíz melegedése mellett a szárazföldi jégtakaró folyamatosan olvad.

„A tengerszint a 20. század kezdete óta 19 centimétert emelkedett, a mi századunk végére pedig 50-100 centiméteres emelkedés várható, és az emelkedés még akkor sem fog megállni, ha a hőmérsékletet sikerül stabilizálni a Földön. Az óceánok mélye csak ezután kezdi átvenni a hőmérsékletet, a hőtágulás, vagyis a víz térfogat-növekedése tehát csak akkor kezdődik a mélyebb rétegekben” – tette hozzá az éghajlatkutató.

Neked ajánljuk
Minden eddiginél veszélyesebb hullámok fenyegetnek az óceánokon Mi lesz, ha a Föld összes jege elolvad? Videón mutatjuk a választ Cápaszakértők találkozója volt Nyíregyházán Ember és természet fesztiválja Gödöllőn Floridában mernek nagyot álmodni
Tovább a forrásra: infostart.hu
Vissza
Hírfolyam