2022. augusztus 9., Emőd
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

WC-világnap: a szennyvízkezelést nem szabad félvállról venni

Az ENSZ 2013 óta minden évben november 19-én nemzetközi kampány keretein belül igyekszik felhívni a figyelmet a szennyvíztisztítás és a szennyvízelvezetés fontosságára. Az idei WC-világnapon is ezek a témák kerültek fókuszba. 

A WC világnapját az ázsiai alapítású Toalett Világszervezet 2001-ben rendezte meg először azzal a céllal, hogy a szennyvízkezelés, a szennyvízelvezetés és a higiénia fontosságára irányítsák a figyelmet.

Az UNICEF és a WHO 2017-ben elkészített közös jelentése szerint

a szennyvizek 80 százaléka tisztítatlanul, mindenféle kezelés nélkül kerül a természetbe.

Bolygónkon körülbelül 850 millió ember egyáltalán nem jut WC-hez, tehát a természetben végzi el szükségleteit – 1,8 milliárdan pedig olyan vizet fogyasztanak, amely nincs megfelelő módon tisztítva. Sajnálatos tény az is, hogy a szennyvízkezelési hiányosságok miatt több százezer ember veszíti életét minden évben. 

Magyarországon a háztartások 98 százaléka részesül közműves ivóvízellátásban, a közműves csatornázottság pedig közel 80 százalék Fotó: Pixabay

„A hazai víziközmű-szolgáltatók a nap 24 órájában láthatatlanul azon és azért dolgoznak, hogy a vízkincset óvják, a környezetet és élővizeinket megvédjék, hogy ne »csak« a mindennapokban, hanem a jövőben is megoldott legyen a biztonságos ivóvízellátás, valamint a szennyvízelvezetés és annak kezelése is” – emelte ki közleményében a Magyar Víziközmű Szövetség (Mavíz). 

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: maviz.org
Vissza
Hírfolyam