2021. október 20., Vendel
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

12 nap alatt zúdul ránk az éves globális csapadékmennyiség fele

Az évente mért globális csapadékmennyiség fele jelenleg mindössze 12 nap alatt esik le – derült ki egy új tanulmányból, amely szerint a század végére az esőzések és havazások eloszlása valószínűleg még drámaibbá válhat. 

Korábbi tanulmányok azt mutatják, hogy az éghajlat melegedése nyomán a jövőben várhatóan erősödni fognak a szélsőséges időjárási események, és valamelyest emelkedni fog az éves átlagos csapadékmennyiség. A szakemberek azonban még mindig kutatják a két tendencia közötti kapcsolatot.

„Ez a tanulmány megmutatja, hogy a két dolog miként függ össze egymással” –magyarázta Angeline Pendergrass, az amerikai Nemzeti Légkörkutatási Központ (NCAR) munkatársa. „Arra jutottunk, hogy a várható erősödések a már eleve a legnedvesebb időszakokra fognak koncentrálódni, vagyis a legesősebb napok még esősebbek lesznek” – tette hozzá a kutató.

A szakemberek szerint az áradások és az azokkal járó károk is növekedni fognak. Mindennek komoly kihatásai lesznek a vízgazdálkodásra, a várostervezésre és a sürgősségi segélyszolgálatokra, valamint a mezőgazdaságra is.

Az éves globális csapadékmennyiség fele mindössze 12 nap alatt esik le Fotó: Pexels

A tanulmány elkészítéséhez Pendergrass és kollégái 185 világszerte működő földi meteorológiai állomás adatait használták fel az 1999–2014 közötti időszakból.  Vizsgálatukban a világ 36 olyan klímamodelljének szimulációit használták fel, amelyek a napi csapadékmennyiségre vonatkozó adatokkal is szolgálnak. Megnézték az éghajlati modellek előrejelzéseit a század utolsó 16 évére, majd a kapott eredményeket levetítették az egyes megfigyelő állomásokra.

Megállapították, hogy a megfigyelőállomásoknál mért egész éves csapadékmennyiség valamelyest növekedett a szimulációkban, ám a többletcsapadék időben nem egyenlően oszlott szét, hanem az extra eső- és hómennyiség fele mindössze hat nap alatt esett le.

Ennek következtében az egész éves csapadékmennyiség is jóval egyenlőtlenebbül esett le a mostaninál. Az eredmények szerint 2100-ra a bolygó éves csapadékmennyiségének fele 11 nap alatt fog leesni, szemben a mostani 12-vel.

Neked ajánljuk
Özönvízszerű esőzések Ljubljanában Aszály a vízgyűjtőn: meg kellett kezdeni a Ráckevei-(Soroksári-)Duna-ág vízpótlását Trópusi ciklon dúlt Iránban és Ománban Csomagolás újrahasznosításra tervezve Az ausztrál tengerpartokon felhalmozódó szemét túlnyomó része műanyag
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam