2019. november 14., Aliz
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Veszélyben az ukrajnai vízszolgáltatás

Az ukrán miniszteri kabinet a jövő évi költségvetésben nem különít el pénzt a vízművek műszaki állapotát javító programra, melyet még 2011-ben fogadtak el. Ha nem lesz változás, akkor akár az ivóvíz-szolgáltatás is veszélybe kerülhet. 

A KárpátHír cikkében arról ír, hogy az ukrán költségvetés eddig sem teljesítette maradéktalanul az erre szánt kiutalást, mivel az előirányzott 3 milliárd hrivnya helyett csak 208 milliót fordított a vízművek műszaki állapotának javítására, korszerűsítésére.

Pedig az ivóvíz-szolgáltatók berendezéseinek 50 százaléka rég elöregedett, rengeteg a karbantartási szünet, a baleset, és sok köbméter víz folyik el.

A helyzetet súlyosbítja, hogy az ágazatnak nem térítették meg a tarifaváltozás kapcsán keletkezett 2,5 milliárd hrivnyás veszteségét. Közben egyebek mellett emelkedett az elektromos áram, a fertőtlenítőszerek, az üzemanyag ára. Közel 40 milliárd hrivnyára lenne szükség a vízszolgáltatók és a csatornahálózat rekonstrukciójához.

Ukrajnában veszélybe kerülhet az ivóvíz-szolgáltatás Fotó: Pixabay

„Amennyiben nem történnek sürgősen lépések ezen a téren, veszélybe kerül az ivóvíz-szolgáltatás”

– közölte az Ukrán Vízművek Egyesülete, miután a parlament házelnökéhez fordult azt kérve, a jövő évi költségvetésben utalják ki a szükséges összeget az ágazat rekonstrukciójára.

Neked ajánljuk
Aszályváros: egykor virágzott, ma már a gyerekeknek sem jut elég élelem A vizek állapota árulkodik a leginkább a klímaváltozás súlyos következményeiről Tengervízből ivóvizet állít elő a magyar találmány Szavak helyett lépések – klímakonferencia a régiónk országaival Áder: Magyarország a klímaváltozás nyertesei között lehet
Tovább a forrásra: karpathir.com
Vissza
Hírfolyam