2020. február 19., Zsuzsanna
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az aszály miatt adják el lányaikat az afgán szülők

Soha nem látott aszály pusztít Afganisztánban. A vízhiány már annyira elviselhetetlen, hogy több szülő is arra kényszerült, hogy eladja gyermekét azért, hogy a család többi tagját megmenthesse az éhenhalástól. 

Nemrég itt számoltunk be arról, hogy komoly vízhiánnyal küzd Afganisztán: az ENSZ Élelmezési Világprogramja (WFP) szerint a szárazság az ország 34 tartományából 20-ban mintegy 3,5 millió embert sújt. Mint kiderült: 

 az aszály miatt eddig 275 ezer embernek kellett elhagynia az otthonát. 

A gazdaság pedig romokban hever: 2017 óta nemcsak az élelmiszerhiány, de a máktermesztés jelentős csökkenése is komoly károkat okoz az országnak. Afganisztánnak az utolsó tőrdöféseket a háború után a klímaváltozás adja. 

A SZÜLŐK MÁR SAJÁT GYERMEKEIKET ADJÁK EL 

A Herat nyugati részén forgató CNN megdöbbentő riportot tett közzé: kiderült, hogy a helyzet olyannyira súlyossá vált az országban, hogy több szülő is rákényszerült saját gyermeke eladására azért, hogy a család többi tagját etetni tudja. 

A stáb a környékbeli menekülttáborban találkozott Mamareennel, aki a háború miatt a férjét, a klímaváltozás miatt pedig az otthonát is elveszítette. Az özvegynek gyermekét, a 6 éves Akilát el kellett adnia egy másik menekültnek, Najmuddinnak, aki tízéves fiának, Sher Aghának vette meg őt.

„A vízhiány miatt három gyermekemmel együtt el kellett hagynom a falut. Azért jöttem ide, mert azt gondoltam, itt majd segítenek. Nem így történt. Hogy megmenthessem a gyermekeimet az éhezéstől, eladtam a lányomat 3000 dollárért, de eddig csak 70 dollárt kaptam meg” – mesélte a CNN-nek Mamareen. 

Mint kiderült, Najmuddin jótékonyságként tekint a történtekre: „A nő családja éhezett. Én is szegény vagyok, de két-három év alatt részletekben ki tudom fizetni az árát.”

A legszomorúbb, hogy Akila esete nem egyedi: a CNN stábja egy másik férfival is találkozott, akinek 4 éves kislányát kellett eladnia. 

Neked ajánljuk
A víz megtartását kell elősegíteni Ma már nincs mit mérnie a kiskunsági vízmércének Génszerkesztés – így tudunk majd alkalmazkodni a klímaváltozáshoz? Csodatojással hódíthatják meg a világot a franciák: ennek nem fog mindenki örülni Agroerdészet gyümölccsel és zöldséggel
Tovább a forrásra: cnn.com
Vissza
Hírfolyam