2021. szeptember 27., Adalbert
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A Kárpát-medencében meddig lesz még iható a víz?

A Kárpát-medencében víz mindig is volt és mindig is lesz – gondolhatnánk. A helyzet azonban az, hogy az édesvizek – más megújuló erőforrásokhoz hasonlóan – túlhasználódhatnak: elszennyezhetők és felélhetők; ez pedig végzetes következményekkel járhat. 

Az Európai Unióban az édesvizek minőségi követelményeit és hasznosításuk módját egy, az összes tagországra érvényes szabályozás, a Víz Keretirányelv (VKI) határozza meg. A kötelező irányelvek arra szolgálnak, hogy keretet adjanak a tagországi szakpolitikáknak, hogy döntéseik nyomán ne okozhassanak visszafordíthatatlan kárt a közösségi javakban.

Vajon a szabályozás jelenlegi formáján szükséges változtatni – szigorítani, netán enyhíteni?

Európában jelenleg a felszíni vizek csupán 40 százaléka van jó állapotban, az édesvízi ökoszisztémák minden másnál riasztóbb mértékben szegényednek el,

jelezvén, hogy az édesvízzel rendkívül súlyos minőségi és mennyiségi problémák vannak. 

A víz is elfogyhat Fotó: Wikimedia

Az intenzív mezőgazdálkodás felélheti és elszennyezheti ivóvizeinket

Az élelmiszer-termelés és -feldolgozás vízfelhasználása világszerte egyre növekszik. Az iparszerű mezőgazdálkodás az öntözés kapcsán a leginkább vízigényes szektor: Európában ez jelenti az éves vízfelhasználás átlag 36 százalékát, nyáron pedig az arány 60 százalékra is felkúszhat.

A vízkészletek csökkenése az unió tagországai közül legalább 14-et, és mintegy 100 millió lakost érint.

Európa folyóinak, tavainak és vizes élőhelyeinek 60 százalékát érinti az intenzív mezőgazdaság okozta szennyezés: a nitrát- és foszfátterhelés növekedése, amely az édesvízi élőhelyek átalakítását, elszegényedését okozza, nem utolsósorban pedig megmérgezi az ivóvizet, amely egyebek mellett humán- és állategészségügyi következményeket von maga után. 

A vizes élőhelyek is veszélybe kerülhetnek Fotó: MTI/Kovács Attila

„Az Európai Bizottságnak meg kell őriznie a Víz Keretirányelv vívmányait, betartatnia az irányelvben foglaltakat, és az energiáit inkább arra kellene fordítania, hogy a Közös Agrárpolitika folyamatban lévő reformja során olyan intézkedéseket hozzon, amelyeknek igazolható a környezeti hozadéka, és ezzel párhuzamosan a további támogatási módok közvetlen és közvetett negatív környezeti hatásait minimalizálja. Enélkül a természeti értékek eltűnése a mezőgazdaság okozta szennyezés miatt elkerülhetetlen lesz. Nem a jogszabály hiányos és korszerűtlen, hanem annak megvalósítása elégtelen. Véleményünk szerint ezért nem a jogszabályon, hanem annak végrehajtásán és betartatásán szükséges változtatni” – magyarázza publikációjában a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, amely arra kéri a hazai természeti értékekért felelősséget érző embereket, hogy aláírásukkal, véleményükkel csatlakozzanak a támogatói körhöz. 

  • Az európai konzultációt itt lehet aláírni.
Neked ajánljuk
A Fertő tó vízszintjének stabilizálására a Duna vizének az átvezetése nem jó megoldás Elkészült a szeghalmi belvízrendszer vízrendezési főműveinek rekonstrukciója Kék Bolygó Podcast: Tiszta víz Még lehet jelentkezni a kéktúrázás napjára Mutatjuk a 2020-as hazai energiamixet
Tovább a forrásra: mme.hu
Vissza
Hírfolyam