2020. február 25., Géza
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Vízkrízis: komoly veszély fenyegeti Kínát

Több mérvadó jelentés is arra figyelmeztet, ha nem történik valami, akkor soha nem látott vízkrízis jöhet Kínában és a szomszédos országokban. Minden az északnyugati tartományok víztartalékain múlik.

Katasztrófa fenyegetheti a világ második legerősebb gazdaságát, Kínát, ha északi tartományai kifogynak saját víztartalékaikból – derül ki az Asia Times cikkéből. Ha pedig ez megtörténik, az ország búcsút mondhat annak a kimondott-kimondatlan céljának, hogy 2050-re a globális világ legmeghatározóbb államává váljon – ezt pedig már a Chinadialogue fenntarthatósággal foglalkozó portál elemzője hangsúlyozta. 

Mindeközben a Greenpeace East Asia szerint veszedelmes katasztrófával fenyeget az, hogy a Kína északnyugati tartományaiban lévő gleccserek területe nagyjából ötödével zsugorodott az elmúlt évtizedekben.

A gyorsuló intenzitással zajló gleccserpusztulás oka az 1950-es évektől a térségben megindult, a globális átlagnál jóval magasabb, a 3 Celsius-fokot is meghaladó átlaghőmérséklet-emelkedés.

A terület pedig a klímaváltozás hatásainak egyik leginkább kitett, arra különösen érzékeny térsége a világnak. A Csinghaj és Kanszu tartományokban lévő magashegyi, hóban és jégben megkötött vizek olvadása először lokális katasztrófákhoz – elsősorban áradásokhoz – vezetett és vezethet a jövőben is.

Fotó: Flickr

ÖSSZETETT PROBLÉMA

Az „Ázsia víztornyának” is hívott térség olvadó hótakarói jelentik a legfontosabb utánpótlást a kontinens legnagyobb folyamainak. Az innen lekerülő vízből jut Afganisztán, Vietnam, India folyóiba is.

A kínai területen lévő gleccserek vize mintegy 1,8 milliárd ember számára jelent vízforrást.

A vízkrízis nem csak Kínát fenyegeti Fotó: Flickr

Ha a gleccserek olvadása tovább gyorsul az emberi környezetterhelés közvetlen és közvetett hatásai miatt, úgy azt évek-évtizedek múlva nemcsak Kínában, hanem Közép-Ázsia számos régiójában mind a gazdaság, mind a népesség súlyos tapasztalatok formájában érzi majd meg.

Egyes vélekedések szerint nem a geopolitikai vagy globális gazdasági játszmák döntik el, lesz-e valódi szuperhatalom Kínából, hanem az, marad-e elég vize, legalább saját maga számára.

Neked ajánljuk
Veszélyesen meleg vizet találtak az Antarktisznál Óriási jéghegy szakadt le az Antarktiszról A napelemeket sem kíméli a koronavírus Új környezetvédő mesekönyv: Amikor a kukák világgá mentek Sterilizálják Pablo Escobar vízilovainak túlszaporodott leszármazottait (videóval)
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam