2022. augusztus 20., István
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Feltárják a világ legnagyobb víznyelőjét

Hamarosan közelebbről is megismerhetjük azt a hatalmas víznyelőt, amely korábban egy tengerfelszín feletti barlangrendszerhez tartozott. A szakemberek tengeralattjáróval fogják feltárni a nagy kék lyuk titkait.  

A belizei nagy kék lyuk a világ legnagyobb és legtitokzatosabb víznyelője, amely az UNESCO világörökség része. 

Richard Branson vállalkozó és Fabien Cousteau – Jacques Cousteau unokája, aki az USGS szerint 1972-ben tengeralattjárót indított a Nagy Kék Lyukba – egy második tengeralattjárót visz decemberben a Föld azon részébe, amelyet még soha nem láthattunk.  A több mint 1000 méter átmérőjű, több mint 400 méter mély víznyelő mintegy 100 kilométerre fekszik Belize város partjaitól.

Érdekesség, hogy több százezer évvel ezelőtt a víznyelő egy tengerfelszín felett található barlangrendszer része volt. Idővel azonban

az emelkedő tengerszint miatt összeomlott a rendszer, és egy 400 méter mély szakadék keletkezett, melyet ma is láthatunk.

Korábban a búvárok csak körülbelül 160 méterre jutottak a felszín alá – majdnem félútig – a víznyelő teljes mélységéhez képest. Branson és Cousteau 1997-ben már készített hanghullámos méréseket. „Mi nem is fogunk lejutni a víznyelő aljára, mert elméletileg azt feltöltötte az iszap az elmúlt 100 000 évben. De nagyon-nagyon közelről megszemlélhetjük a tárgyakat, azok érintése nélkül. Már volt egy csomó tapasztalatunk korábban hajóroncsokkal. Főleg olyan helyeken, ahol biztosan nem akarunk megérinteni semmit” – mondta Branson, aki csapatával tengeralattjáróval közelíti meg a helyszínt.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: kiderul.startlap.hu
Vissza
Hírfolyam