2019. július 21., Dániel, Daniella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Baj van: felgyorsult a grönlandi jégtakaró olvadása

Felgyorsult a grönlandi masszív jégtakaró olvadása, és nincs jele a lassulásnak –figyelmeztettek amerikai és walesi kutatók a Nature hasábjain. A problémát azért sem szabad félvállról venni, mert a jégolvadás miatt még drasztikusabb lehet a tengerszint-emelkedés. 

„Több vizet ad hozzá a grönlandi jég olvadása a tengerszinthez, mint az elmúlt 350 évben bármikor” – emelte ki Luke Trusel gleccserkutató, az új tanulmány vezető szerzője.

A kutatók szerint az olvadás mértéke az elmúlt két évtizedben 33 százalékkal meghaladta a 20. század egészének átlagát, és 50 százalékkal az iparosodás előtti korszakét.

350 éve nem fűtött be ennyire Grönlandnak a globális klíma Fotó: Pixabay

A 2012-ben elolvadt jég vizével 240 millió olimpiai medencét lehetne megtölteni.

Ezeket a számokat úgy kapták meg a tudósok, hogy lefúrtak a grönlandi jégbe, és megnézték a korábbi olvadások mértékét, egészen az 1650-es évekig visszamenőleg.

A legfrissebb becslések szerint a tengerszint további fél méterrel nő meg az évszázad végéig. Ha valóban így lesz, akkor döbbenetes katasztrófák várnak a világ tengerpartjaira. 

Neked ajánljuk
Sokkoló videó: jég helyett a vízben húzzák a szánt a kutyák Mit rejt a grönlandi jégtakaró? Nem csak a környezet, a kultúra is veszít a klímaváltozással A madarak sincsenek biztonságban a műanyagtól Egyre fontosabb a környezetvédelem a légi utasok számára
Tovább a forrásra: index.hu
Vissza
Hírfolyam