2019. október 18., Lukács
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

PFC-vel szennyezett ivóvíz fenyegeti a férfiakat

Hallott már a perfluor-karbonokról (PFC)? Ezek az anyagok igen elterjedtek: egyebek mellett az élelmiszerek csomagolásában, sőt egyes helyeken még az ivóvízben is megtalálhatók. Pedig több kutatás igazolta már, hogy a PFC-k a hormonok megzavarásával veszélyeztethetik az emberi reprodukciós rendszert.

A Padovai Egyetem friss kutatása rávilágított, hogy veszélyben lehetnek azok a férfiak, akik olyan környezetben nőttek fel, ahol PFC-vel szennyezett az ivóvíz.

Andrea Di Nisio csapatával olyan sejteket vizsgált, melyeket a padovai Venetóban, a hollandiai Dordrechtben, a kínai Santungban és a nyugat-virginiai Közép-Ohiói-völgyben élő férfiaktól gyűjtöttek be. A szakértők a kísérlettel azt akarták alátámasztani, hogy a két leggyakoribb PFC,

a perfluoroktánsav és a perfluoroktán-szulfonát könnyedén hozzákapcsolódhat a tesztoszteron-receptorokhoz, és képes megakadályozni az aktiválódásukat.

Több helyen is PFC-vel szennyezett az ivóvíz Fotó: Pixabay

Az eredményekből kiderült, hogy a két anyag hatására csökkenhet a herék térfogata, a pénisz mérete, illetve a spermiumok gyorsasága. A perfluor-karbonok miatt akár meddőség is kialakulhat a férfiaknál.

Az ivóvízben először 1977-ben fedezték fel a PFC-szennyezést.

A kutatók úgy gondolják, hogy a probléma megoldásához olyan eljárásra lenne szükség, melynek segítségével megtisztíthatják a szervezetet a perfluor-karbonoktól. Amíg nem találnak ilyen módszert, addig bizonyos PFC-típusok korlátozásával, illetve tiltásával lehetne megóvni a lakosságot.

Neked ajánljuk
Vízspórolás öt lépésben Milliók maradtak víz nélkül Zimbabwéban Öt országon átívelő bioszféra-rezervátum lehet Európa Amazonasa Áder János: a fiatalok szeretnék Magyarországot olyannak megőrizni, amilyennek nagyszüleik láthatták Magyar okospoháré lehet a műanyagtakarékos jövő
Tovább a forrásra: ng.hu
Vissza
Hírfolyam